VERSLAG: Foo Fighters - 5/11 - Ziggo Dome

VERSLAG: Wouter Braaksma  

Foo Fighters - 5/11 - Ziggo Dome

Niets lijkt Dave Grohl en de Foo Fighters te kunnen stoppen, dus ook een gebroken been niet. Nadat ze noodgedwongen de show op Pinkpop moesten afzeggen wordt er nu gewoon gerockt met het been in het gips. De troon die zelf ontworpen is door Grohl, voegt alleen maar meer toe aan de show zo blijkt vanavond.

Ondanks een kreupele leadzanger zie je verder niets van slijtage bij de zanger. Hij is even scherp als altijd. Direct bij de opening met 'Everlong' gaat het mis; het grote spandoek voor het podium blijft aan een haak hangen. Na een halve minuut wordt het nummer gestopt zodat de technici het doek alsnog kunnen verwijderen. Shows worden herinnert door momenten waarop het fout ging aldus de zanger. Het belooft dus een memorabele avond te worden. 'Everlong' wordt vanaf het begin weer opgepakt.

De band lijkt afgekeken te hebben van Iggy Pop, met wie ze eigenlijk zouden optreden tijdens de Wembley shows van dit jaar. Pop knalde de grootste hits in het begin van zijn optredens erin afgelopen zomer, zodat de toon gelijk gezet was. Dat is vanavond ook het geval. Na 'Everlong' volgen 'Monkey Wrench', 'Learn To Fly', 'Something From Nothing' 'The Pretender' en 'Big Me'. En dan krijg je nog dik anderhalf uur Foo's voor je kiezen. Het werkt als een trein en pas aan het einde kakt de boel wat in elkaar tijdens 'Arlandria' en vooral 'White Limo'. Duidelijk niet de grootste publieksfavorieten. Maar gelukkig is het repertoire groot genoeg om iedereen voldaan naar huis te sturen.

Het gekke is dat je zou verwachten dat het saai wordt om dik twee uur naar een frontman te kijken die hooguit een keer opstaat. Maar juist nu Grohl in de troon zit weet hij meer en meer de aandacht op zichzelf te richten. Je vergeet haast dat er nog vijf bandleden omheen staan. En dat is dan ook het minpunt van vanavond: het band gevoel ontbreekt. Het is de grote Dave Grohl show en de rest verlies je uit het oog.

Onafgebroken is er gespeeld en misschien heeft het been er voor gezorgd dat Dave Grohl toch nog niet in helemaal in goede doen is. Tijdens afsluiter 'Best of You' kan je het bijna geen zingen meer noemen. Het enige wat hij nog haalt zijn de schreeuwen. Voor de rest is de power volledig verdwenen en heeft hij alles gegeven wat hij in zich had. Het Duracell konijn lijkt een limiet te hebben.

Een speciale avond is het uiteindelijk geworden om de drukke frontman headbangend alles te zien geven terwijl hij zit. Foo Fighters fans hebben dus niets te vrezen over de toekomst. Want ook wanneer de band de pensioenleeftijd aantikt weten we nu dat de rock n roll machine zo lang mogelijk door zou blijven gaan. Maar hopelijk kan Dave Grohl snel weer 'Learning to Walk Again' want dan staat er weer een echte band.

Verslag en foto's gemaakt op: 05 november 2015

FOTOGRAFIE: Irwan Notosoetarso  

12
Foo Fighters foto Foo Fighters - 5/11 - Ziggo Dome Foo Fighters foto Foo Fighters - 5/11 - Ziggo Dome Foo Fighters foto Foo Fighters - 5/11 - Ziggo Dome Foo Fighters foto Foo Fighters - 5/11 - Ziggo Dome Foo Fighters foto Foo Fighters - 5/11 - Ziggo Dome Foo Fighters foto Foo Fighters - 5/11 - Ziggo Dome Foo Fighters foto Foo Fighters - 5/11 - Ziggo Dome Foo Fighters foto Foo Fighters - 5/11 - Ziggo Dome Foo Fighters foto Foo Fighters - 5/11 - Ziggo Dome Foo Fighters foto Foo Fighters - 5/11 - Ziggo Dome Foo Fighters foto Foo Fighters - 5/11 - Ziggo Dome Foo Fighters foto Foo Fighters - 5/11 - Ziggo Dome Foo Fighters foto Foo Fighters - 5/11 - Ziggo Dome Foo Fighters foto Foo Fighters - 5/11 - Ziggo Dome Foo Fighters foto Foo Fighters - 5/11 - Ziggo Dome
 
12
 

ALABAMA SHAKES - 07/11 - PARADISO Alabama Shakes keert terug voor een clubconcert op Nederlandse bodem....

KAMASI WASHINGTON - 5/11 - BITTERZOET De jazz heeft er een nieuwe held bij: Kamasi Washington. Met zijn band The...