VERSLAG: Jett Rebel - 10/10 - TivoliVredenburg

VERSLAG: Maaike van Dam  

Jett Rebel tovert TivoliVredenburg om tot huiskamer

In “An Evening With Jett Rebel” doet Jelte Tuinstra zes verschillende podia helemaal solo aan. Zaterdagavond was het de beurt aan TivoliVredenburg.



Aan het begin van de show staat er alleen een piano en een bankstel op het podium. Rebel, gehuld in alleen maar een sportbroekje, shirt en badslippers, komt zelf met een kapstok het toneel op.

Hij doet zijn muts af, zijn jasje uit en neemt plaats achter de piano. Zijn haar in de war en een beginnend snorretje verraden dat hij vanavond niks om zijn uiterlijk geeft. Na een jam op de piano neemt hij plaats op de bank en vertelt het publiek wat ze kunnen verwachten van vanavond.



Met drie 3FM awards en een Edison op zak en podiumervaring op tientallen festivals en andere podia zou je denken dat Jett Rebel zelfverzekerd in zijn schoenen zou staan. Niets blijkt minder waar. Hij geeft toe thuis veel meer te durven dan op het podium en kwam daarom met het idee om dan maar een huiskamer te maken van het toneel om zo meer te durven. Er is geen sprake van een setlist, Rebel speelt waar hij zin in heeft op dat moment.



De akoestische gitaar wordt erbij gepakt en er volgen een paar liedjes van hemzelf en dan de eerste cover van de avond, Heart of the Country, van Paul McCartney. Hij speelt dit omdat het in zijn hoofd zit en hij zijn hoofd leeg wil maken.

Door dit soort bekentenissen krijgen we een kijkje in het hoofd van Jett Rebel die vanavond zichzelf in pure vorm en zonder opschmuck laat zien. Bij tijden wat warrig maar ach, dat maakt hem ook menselijk. Omdat de setting zo intiem is is er veel interactie dus het publiek en Jett Rebel. Mensen roepen verzoekjes, dat ze van hem houden en natuurlijk het standaard “spelen!”



Er volgen vele instrumenten waaronder een Wurlitzer keyboard, een orgel, Rhodes piano en zelfs een accordeon. Het is duidelijk dat de multi-instrumentalist met alle instrumenten goed uit de voeten kan. Dit is gaaf om te zien maar het haalt ook wat vaart uit de show omdat elk instrument er steeds bijgehaald moet worden en geïnstalleerd.

Halverwege de show begint het zelfs een tikkeltje eentonig te worden. Alsof Rebel dit aanvoelt pakt hij de saz, een bass drum en een hi hat erbij en zegt dat het tijd wordt om te rocken. Nu wordt het echt interessant! Hij begint met een cover van Fleetwood Mac en als hij de saz inruilt voor de elektrische bas wordt het tijd voor zijn eigen muziek. Zijn grootste hits Tonight en Pineapple Morning geven het optreden dat opstapje dat het nodig had. 



Daarna volgen er alleen nog maar eigen nummers. Het publiek smult ervan en een clubje meiden vooraan zingt alle teksten mee en doen de pasjes uit zijn clips na. De zaal krijgt er geen genoeg van en geeft hem de kans niet om de avond te beëindigen, ze willen meer! Jett Rebel heeft er zelf ook veel zin in en verzekerd het publiek dat ze écht heel tof zijn.

Als een ode aan de zaal klimt hij op de piano om samen met de aanwezigen Harmony te zingen. En dan komt er toch echt een einde aan de show. Het was misschien wat warrig maar Rebel bewijst in zijn eentje prima een avondvullende show neer te kunnen zetten.

 

THE CAT EMPIRE - 13/10 - PARADISOThe Cat Empire is in het land! Podiuminfo woonde het optreden in Paradiso bij...

WALK OFF THE EARTH - 10/10 - TIVOLIVREDENBURG Walk Off The Earth, de band die we ook kennen als "5 peeps one gitar" stond...