VERSLAG: The Who - 02/07 - Ziggo Dome

VERSLAG: Wouter Braaksma  

The Who - 02/07 - Ziggo Dome

Lekker bijdehand die vijftigplussers, bij lekker weer de kinderen achter de iPad vandaan trekken om vervolgens zelf met dik dertig graden binnen te spelen in de Ziggo Dome. Maar wat wil je dan ook wanneer The Who langskomt. De legendarische band rond Pete Townshend en Roger Daltrey hebben aangegeven dat dit misschien wel de laatste keer is dat de band op tournee gaat. De laatste maanden weten oudere groepen de Amsterdamse blokkendoos bijzonder goed te vinden. Afgelopen maand stonden bijvoorbeeld Fleetwood Mac en Paul McCartney met veel succes op het podium. The Who laat vanavond zien hun bravoure niet te zijn verloren, maar muziekaal valt het soms tegen.

Het begint in ieder geval lekker met Who Are You en The Seeker. De begeleidingsband speelt onopvallend, de ogen zijn gericht op Daltrey en Townshend, maar speelt strak. Doordat de schijnwerpers op de twee gericht staan wordt al snel duidelijk dat Daltrey de zwakke schakel is en dat blijft hij heel de avond. Zijn stem komt maar op weinig momenten goed naar voren en soms is het zelfs buitengewoon vals wat er uit de strot komt.

Toch dondert de boel niet in elkaar doordat Townshend als een typische Hollandse windmolen zijn gitaar aan het bespelen is. Het geluid dat hij produceert klinkt fantastisch en zal bij de grijze gitaristen in de zaal werken als viagra. Iedere aanslag komt hard aan, zonder pijn te doen. Het is nog steeds een machtige sound die hij uit zijn Fender versterkers perst. Het publiek is dan ook sporadisch enthousiast. Gejuich is er bij de grote hits en de krachtpatserij van Townshend, maar het publiek is moeilijk te enthousiasmeren vanavond. The Who vlamt zelf dan sporadisch, al is het fijn om nog een laatste keer klassiekers als Pinball Wizard, Baba O'Riley en Won't Get Fooled Again voorgeschoteld te krijgen.

Uiteindelijk is het leuk voor de fans om hun helden misschien wel voor de laatste keer te zien, maar bij vlagen was het pijnlijk. De destructieve levensstijl lijkt nu ook bij de laatste twee overgebleven leden zijn tol te eisen (met name bij Daltrey). Het spektakel en de energie van vroeger kan je niet verwachten, maar Townshend had zijn gitaar wel weer eens kapot mogen slaan uit frustratie omdat het einde toch echt in zicht lijkt. Het niveau dat McCartney en Fleetwood Mac afgelopen maand wel haalden, haalt The Who niet.

 

MODEST MOUSE - 03/07 - TIVOLIVREDENBURGModest Mouse stond in TivoliVredenburg en wij waren erbij. Bekijk hier het...

SANTANA 30/06 - ZIGGO DOME Met de aanstaande hittegolf was er geen beter moment te bedenken voor de...