VERSLAG: Residentie Orkest met Torre Florim - 13/06 - Paard van Troje

VERSLAG: Marco Vlot  

Torre Florim en het Residentie Orkest – 13/6 – Paard van Troje

Onder de noemer Symphonic Junction organiseert het Paard van Troje in Den Haag samen met het Residentie Orkest verrassende samenwerkingen tussen het orkest en een breed arsenaal aan artiesten. Vanavond is alweer de elfde editie en Torre Florim - in het dagelijks leven frontman van De Staat - is de gast. Het publiek bestaat deels uit liefhebbers van het orkest, en deels uit liefhebbers van De Staat. Je zou kunnen zeggen dat de organisatie hiermee precies bereikt wat ze willen: verschillende muzikale werelden bij elkaar brengen. Spoiler alert: beide groepen zijn tevreden naar huis gegaan.

Na een korte introductie waarin gastheer Floris Kortie het een en ander uitlegt over de overeenkomsten tussen de muziek van Florim en klassieke muziek, is het tijd voor de man van de avond om het podium te betreden. Bij opener ‘Devil’s Blood’ valt direct op hoe goed en vol het orkest klinkt, ondanks dat het minimaal versterkt is. Florim oogt wat zenuwachtig en heeft een aantal nummers nodig om er helemaal in te komen. Het optreden bestaat vooral uit nummers die De Staat zelden tot nooit live speelt zoals ‘I’ll Take You’, maar ook Florim’s cover van Firestarter komt voorbij.

Nummers van De Staat zijn vaak stuwend, soms op het machinale af, en dreigend. Het orkest weet dit goed over te brengen. Dit komt deels door het feit dat De Staat drummer Tim van Delft ook meedoet, maar ook door de uitstekende arrangementen.

Het mooiste moment van het concert vindt plaats in de toegift. Tijdens het reguliere concert is Florim zodanig onzeker over de uitvoering van het nummer ‘I’ll Never Marry You’ dat hij het over wil doen. Hij draait zijn microfoon richting dirigent Ernst van Tiel en samen brengen ze het nummer tot een goed einde. Even is Torre Florim niet de frontman die altijd zeker van zichzelf lijkt te zijn, maar een muzikant die buiten zijn comfortzone is getreden en daar met behulp van het orkest uit wil halen wat hij kan. Het is zonde dat dit een eenmalig evenement is, want vanavond is gebleken dat de muziek van De Staat uitermate geschikt is om met een orkest te spelen, en dat het Residentie Orkest veel meer kan dan de bekende klassieke werken spelen.

 

JUDAS PRIEST - 14/06 - TIVOLIVREDENBURGJudas Priest is terug in het land om een nieuw album te promoten, maar het...

HANDSOME POETS - 12/06 - METROPOOL Handsome Poets deden het Hengelose Metropool aan. Bekijk hier het fotoverslag!