VERSLAG: Moonspell - 12/03 - Doornroosje

VERSLAG: Bas van Poppel  

Moonspell + Septic Flesh + Saille

De aftrap van Moonspell's “Road to Extinction tour” vindt plaats in de Nijmeegse Doornroosje. Opener van de avond is het uit België (-en Nederland) afkomstige Saille. Deze Belgische groep heeft in een periode van drie jaar drie albums opgenomen en daarmee veel opzien gebaard. De volledige bombastische melodische sound komt vanavond zeer sterk over, waar bij de vergelijking met gevestigde bands als Dimmu Borgir en Keep of Kalessin snel gemaakt is. Het enige wat er mist bij de show, is een volle, warme en mistige zaal, om de sfeer te zetten bij deze erg fijn klinkende black metal.

In tegenstelling tot Saille gaat het Griekse Septicflesh de hele Europese tour met Moonspell op pad. Afgelopen jaar brachten ze met Titan een sterk nieuw album uit dat prima voortborduurde op hun eerdere werk. Getooid in mooi afgewerkte pakken, met schoudervulling en al, staat er een indrukwekkende band op het podium. Als je daar de kunstwerken aan toe voegt die op en achter het podium te zien zijn, kunnen over het visuele aspect van de show alleen positieve opmerkingen worden gemaakt. En muzikaal dan? Dat is ook dik in orde. De nieuwe drummer ramt het werk er perfect doorheen en het orkestrale effect uit de studio komt live prima over. De zanger kan volgende keer wel vier van de vijf snaren van zijn basgitaar weg laten, deze blijken de gehele set overbodig.

Na de ijzersterke show van de Grieken mag Moonspell de avond sluiten. Wie werk van de recente populaire albums verwacht komt bedrogen uit, er komt niets van Memorial, Night Eternal of Alpha Noir/Omega White door de speakers vanavond. De Portugezen vieren het twintig jarig jubileum van hun debuut album Wolfheart en presenteren de nieuwe langspeler Extinct aan het publiek, die ze op twee nummers na integraal opvoeren. De nieuwe plaat is wat melodischer en intetogener dan de vorige meesterwerken, maar doet er zeker niet voor onder. Live is het vanavond ook allemaal wat melodischer dan anders, stevig werk als 'Finisterra' wordt overgeslagen. Moonspell klinkt prima, technisch klopt alles perfect, maar ze krijgen vanavond niet het hele publiek mee. Hopelijk plaatsen ze volgende keer wat bekend werk terug in de set, die vanavond toch bijna anderhalf uur duurt.

 

STEEL PANTHER - 17/3 - 013Flashende dames, opblaaspiemels, (iets te) strakke broeken en een hoop rock &...

JOE BONAMASSA - 10/03 - KONINKLIJK THEATER CARRÉ Maar liefst vijf dagen zal Joe Bonamassa Koninklijk Theater Carré plat...