VERSLAG: Tenacious D. - 9/2 - 013

Podiuminfo was aanwezig bij Tenacious D. in 013 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 14 foto's.

VERSLAG: Marco Vlot  

Tenacious D. - 9/2 - 013

Een dag eerder won Tenacious D. - de zelfverklaarde beste band ter wereld - nog een Grammy voor hun cover van Dio's 'The Last in Line'. Vanavond staan Jack Black en Kyle Gass in een stijf uitverkocht 013 in het kader van hun Unplugged and Unprotected-tour. Het publiek scandeert 'D' als JB en KG, zoals de heren ook wel genoemd worden, het podium betreden. Het duo trapt af met hun grootste hit, 'Tribute', en wat direct opvalt is dat de heren, ondanks alle flauwe humor die ze al jaren over hun publiek uitstrooien, muzikaal goed onderlegd zijn. Kyle is niet alleen een erg goede gitarist, hij blijkt later in het concert ook nog een (of meerdere) blokfluiten te kunnen bespelen. En tussen alle fucks door is Jack Black eigenlijk een hele goede zanger met een vrij groot bereik.

De eerste drie nummers vertellen in het kort het verhaal van Tenacious D. 'Tribute', afkomstig van het debuutalbum, is tot op heden hun grootste hit. Hierop volgt de film The Pick of Destiny, waarvan de titeltrack wordt gespeeld. De film maakte de verwachtingen niet geheel waar en flopte. Tenacious D. was een tijd uit de running, maar herrees in 2012 met het album Rize of the Fenix. Ook hiervan wordt het titelnummer gespeeld. De tekst hiervan maakt duidelijk dat Tenacious D. weer helemaal terug is.

Gedurende de rest van het optreden wordt een dwarsdoorsnede van het oeuvre van de band gespeeld, aangevuld met diverse grappen en grollen waar vooral de hyperactieve Jack Black voor verantwoordelijk is. Natuurlijk verlaat Kyle zoals tijdens ieder optreden van de band na een slaande ruzie de band om een nummer verder weer terug te komen. De grap is wellicht wat over de datum, maar 'Kyle Quit the Band' blijft een goed nummer. Ook de roadie moet het ontgelden. De beste band ter wereld moet natuurlijk wel als zodanig behandeld worden.

Om het maar duidelijk te hebben: Tenacious D. is niet de beste band ter wereld. Daarvoor zijn er naast memorabele nummers als 'Wonderboy' en 'Fuck Her Gently' te veel nummers die weinig indruk maken. Ook missen sommige nummers, als het duo deze zoals vanavond zonder band speelt, een stukje power die ze net naar een grotere climax zou tillen. Maar wat de heren wel doen is het publiek vermaken, en dat doen ze goed. Er zullen dan ook weinig mensen zonder glimlach op hun gezicht 013 verlaten hebben.

FOTOGRAFIE: Frans LaHaye  

12
Tenacious D foto Tenacious D. - 9/2 - 013 Tenacious D foto Tenacious D. - 9/2 - 013 Tenacious D foto Tenacious D. - 9/2 - 013 Tenacious D foto Tenacious D. - 9/2 - 013 Tenacious D foto Tenacious D. - 9/2 - 013 Tenacious D foto Tenacious D. - 9/2 - 013 Tenacious D foto Tenacious D. - 9/2 - 013 Tenacious D foto Tenacious D. - 9/2 - 013 Tenacious D foto Tenacious D. - 9/2 - 013 Tenacious D foto Tenacious D. - 9/2 - 013 Tenacious D foto Tenacious D. - 9/2 - 013 Tenacious D foto Tenacious D. - 9/2 - 013
 
12
 

LADIES OF SOUL - 12/2 - ZIGGO DOMEVoor het tweede jaar op rij vulden de Ladies of Soul de Amsterdamse Ziggo...

ALT-J - 5/2 - HMH Alt-J verkocht de Heineken Music Hall uit en natuurlijk was Podiuminfo er ook...