VERSLAG: Earthless - 10/1 - 013

VERSLAG: Wouter Braaksma  

Earthless - 10/1 - 013

Earthless is een psychedelische stoner rockband uit San Diego. Het trio staat bekend om zijn jam en improvisatiesessies op het podium. Dat is ook duidelijk te horen op de drie uitgebrachte albums, waar nummers van twintig minuten eerder regel dan uitzondering zijn. Earthless speelt in de kleine zaal van de 013 in Tilburg. En heeft een speciale band met het poppodium, omdat ze in 2008 tijdens het Roadburn festival opeens gepromoveerd werden tot het hoofdpodium van diezelfde zaal. Van dit memorabele concert is later een live album uitgebracht; Live at Roadburn.

Een kwartier lang lijkt de band zich te moeten opwarmen. Je zou dit het eerste nummer kunnen noemen wat ze spelen, maar het zijn het gehele concert door flarden van nummers en improvisatie die gespeeld worden. Vervolgens raken de band en publiek in een soort trance die steeds heviger wordt. Het trio begint beter te spelen. De drummer slaat strakker, het zijn niet alleen maar gitaarsolo's die te horen zijn en de bassist varieert ook meer.

Voor een uur wordt alles instrumentaal aan elkaar geregen tot het einde. Net wanneer instrumentaal alles er uit is gehaald, is het een aangename verandering dat er eindelijk zang te horen is. Op deze manier voegt de band net op tijd nog een extra element toe. Hoe langer de band blijft spelen hoe meeslepender het wordt. Daarom is het jammer dat de band na een uur al weggaat.

Het trio komt uiteindelijk nog het podium op om een laatste nummer te spelen. Ook ditmaal een nummer met zang. 'Cherry Red' is vanavond het enige nummer wat op een doorsnee manier gespeeld wordt. Het is vooral het rauwe blues geluid in dit nummer waardoor je blijft hopen dat dit ook in een jam explodeert van een kwartier. Helaas blijft het hier bij. Stoppen op je hoogtepunt kan ook een onvoldaan gevoel geven en dat heerst er vooral vanavond. Een uur en tien minuten is echt aan de korte kant voor een band die het in zich heeft om door de eindeloze energie de hele nacht door te gaan.

 

ANATHEMA - 12/11 - TIVOLIVREDENBURGAnathema sloot hun Satellites over Europe tour af in Utrecht. Podiuminfo was...

BLOOD RED SHOES 10/11 TIVOLI VREDENBURG Wat een toffe show van Blood Red Shoes in Tivoli. Support: Tiger Cub. Bekijk...