VERSLAG: First Aid Kit - 29/09 - de Melkweg

VERSLAG: Mabel Zwaan  

First Aid Kit

Nadat de schone, Scandinavische zusjes twee jaar lang Europese festivals hebben afgestruind is First Aid Kit nu op visite voor een clubshow. Zij luidden hun dagje Nederland in met een snoezige knuffelfoto op Facebook waarna zij met hun vierde, gloednieuwe album Stay Gold in de zakken van hun bloemetjesjurken een compleet uitverkochte, grote zaal van de Melkweg hebben weggespeeld.

De gouden pakjes van Johanna en Klara Söderberg matchen perfect bij hun gouden keeltjes, het gouden decor, de gouden lichten, het goudgekleurde publiek en het nummer waar zij mee inzetten: 'Stay Gold'. De sfeer zit er direct in, het publiek zingt mee, danst mee en lacht mee. Toch brengt First Aid Kit ook een flink chill gehalte met zich mee. Tussen de folklesque nummertjes door trakteren ze ons met verlegen praatjes, verhaaltjes en grapjes.

Met een trotse lach om haar lippen meldt Klara ons dat hun vader met zijn band in 1983 in exact deze zaal speelde, First Aid Kit houdt de familie eer hoog. De humoristische zusjes vinden ook de ruimte voor kaasgrapjes. "What do You say when someone steals cheese?" "That's nacho cheese." Het publiek smult ervan. Maar zodra de eerste noten weer zijn ingezet zijn de verlegen comédiennes weer veranderd in sexy showdames.

Jong als ze zijn ademt First Aid Kit muziek. Bijna elk nummer vraagt om zwierende aanstekers, vooral microfoonloos, akoestisch nummer 'Ghost Town'. Het publiek is adembenemend stil en zingt het refrein verlegen mee. Het kippenvelmoment van de avond, gevolgd door een daverend applaus en 3FM hitje 'Silver Lining'. Een krachtige kern van de show en tegelijk het hoogtepunt van de avond.

De dames zijn in hun snelle groei ook opgevallen bij de grote namen in de muziekwereld, zo stonden ze in het voorprogramma van Jack White, hebben ze met hem in de studio gezeten en kunnen ze zich nu vrienden in de muziekindustrie noemen. "Yeah, he's all right," glimlacht Klara. First Aid Kit zet onder luid gejuich '7 Nation Army' in, waarna ze in de lach schieten. "Just Kidding!" Wat volgt is 'Love Interruption' van White's solo album Blunderbuss. Ze gooien 'Lions Roar' erachteraan, het publiek brult mee en de zusjes schudden wild met hun lange manen. Ze komen nog terug voor 3 toegiften, waaronder 'Master Pretender' en mee zingertje 'Emmylou'. First Aid Kit heeft de Melkweg op 29 september als een klein, goud ringetje om hun ranke vingers geschoven.

 

JASON MRAZ - 1/10 - CARRÉVolgend jaar staat Jason Mraz weer in de Ziggo Dome maar dit keer geeft hij...

ABC (WITH MARTIN FLY) - 26/09 - METROPOOL The Look Of Love, When Smokey Sings en Poison Arrow zijn zo maar wat hits die...