VERSLAG: Girl Band - 11/9 - Stroomhuis

VERSLAG: Jasper Klomp  

Girl Band op stoom in het Stroomhuis

De vier heren van Girl Band maken geen muziek voor zachte eitjes. Een debuutalbum is er nog niet, maar de EP France 98 en enkele singles laten daar geen misverstand over bestaan. De Effenaar heeft de vier Ierse herrieschoppers naar Eindhoven gehaald en ze in het toepasselijke Stroomhuis geprogrammeerd; de rafelige rand van Girl Band past goed bij dit kraakpand. Ongelijke vloeren, uitbundige kunst op de muur en bier uit een fles; laat die kraut en noise maar komen.

Alvorens de Ieren aan de beurt zijn mag Those Foreign Kids de boel op gang helpen. Dat lukt slechts ten dele. Voor het Haarlemse duo geldt dat hoe later op de avond ze spelen, hoe beter de show is. De eigengereide gitaarpartijen vol fuzz vallen aan het begin van een avond wat rauw op je dak en daardoor lijkt ook de drummer op een eiland te opereren. Een lauwe publieksreactie spreekt boekdelen.

Enthousiasme voor het podium is er wel tijdens het optreden van Girl Band. En terecht. Terwijl gitarist Alan Duggan een soort sirene uit zijn gitaar laat komen, staart zanger Dara Kiely ietwat verdwaasd de zaal in. Kiely is geen charismatische frontman - hij staat de hele show op dezelfde plek - maar als hij zijn strot opentrekt is het geloofwaardig. Hij moet hard werken om boven de korrelige krautritmes uit te komen, maar overschreeuwt zich daar nooit bij.

Het viertal is niet van de gangbare structuren. Duggan speelt geen riffs, vooral schelle akkoordenschema’s vol verrassende wendingen. Ondertussen tovert bassist Daniel Fox vaak op elektronica lijkende bases uit zijn instrument. Een uitgebreide effectenbak ligt in ieder geval niet zomaar voor hem. De combinatie van Duggans en Fox’ aanpak zorgt ervoor dat een band als Suuns nooit ver weg is, al is Girl Band minder ingetoomd.

Nieuw materiaal is er, in de vorm van ‘Witch Hunter’, ook. Een hoekige, jagende beat verklaart de titel en ook Duggan doet een duit in het zakje met een creepy sound. ‘Lawman’ is aan het einde van de set een regelrechte kraker. Herhaling in de muziek - dat smerige basloopje! - biedt Kiely alle ruimte om vocaal uit te blinken. Girl Band blijft iets om in de gaten te houden.

 

MASSIVE ATTACK - 10/9 - TIVOLIVREDENBURGHet is alweer 15 jaar geleden dat Massive Attack voor het laatst in Utrecht...

THE SCRIPT - 9/9 - PARADISO Normaal speelt The Script eerder in een zaal van het formaat Ziggo Dome, maar...