VERSLAG: Kings of Leon - 2/6 - Ziggo Dome

VERSLAG: Marco Vlot  

Kings of Leon – 2/6 – Ziggo Dome

Tegen het eind van het optreden van Kings of Leon in de uitverkochte Ziggo Dome draait een man zich om en roept naar omstanders ‘we weten allemaal dat ze ‘m gaan spelen… maar wanneer?’ Hij heeft het natuurlijk over de grootste hit van de band, ‘Sex On Fire’. Enkele bandleden kwamen deze week nog in het nieuws met de mededeling dat ze een hekel aan dat nummer hebben en het liever niet zouden spelen. Radiohead had ooit hetzelfde met Creep. Zouden de Kings of Leon hun voorbeeld volgen en het niet spelen, of geeft de band het publiek wat het wil?

Kings of Leon staat sowieso niet bekend als een band die het publiek altijd geeft wat het wil. Sterker nog, er was een tijd waarin de band zonder veel plezier op het podium stond, bijvoorbeeld een paar jaar geleden tijdens een optreden op Pinkpop. Uiteindelijk leidde dit tot het instorten van zanger Caleb, wat een pauze voor de band inluidde in om zaken op een rijtje te krijgen. Vanavond blijkt dat dit de band goed heeft gedaan. Er is het uitstekende album Mechanical Bull, en ook op het podium gaat het er gemoedelijk aan toe. De broers en neef hebben wat lijkt op plezierige interactie, en Caleb richt een aantal keer zelfs het woord tot het publiek om te vertellen dat hij het naar zijn zin heeft.

Muzikaal gezien komen alle albums aan de orde. De band heeft dan ook een indrukwekkende verzameling aan hits opgebouwd, en het grootste deel daarvan komt aan bod. Vanaf opener ‘Supersoaker’ knalt de band 4 nummers achter elkaar door waarna pas de eerste onderbreking volgt. Halverwege het optreden gaat het tempo wat omlaag met nummers als ‘Closer’ en ‘Back Down South’, wat het contrast met rauwe en oudere rocknummers als ‘Molly’s Chambers’ en ‘Four Kicks’ extra benadrukt. Het maakt duidelijk dat de Kings of Leon in hun latere werk wat scherpte hebben ingeruild voor radiovriendelijkheid. Dat ze nog wel ouderwets kunnen knallen bewijst een nieuw nummer als ‘Don’t Matter’ van Mechanical Bull. Gelukkig maar.

Qua show houdt de band het eenvoudig. Licht, een scherm en 5 bandleden (naast drummer Nathan staat nog een extra muzikant verborgen) die hun ding doen. Vooral tijdens ‘Wait For Me’ blijkt dit heel effectief met sfeervolle beelden van een beperkt verlichte band. Pas tijdens de toegift pakt de band uit met lasers en zelfs wat vuurwerk. Met dat laatste wordt echter gewacht tot het laatste nummer, en ondanks het grootste einde is dat niet ‘Black Thumbnail’. Uiteindelijk wordt ‘Sex On Fire’ toch nog ingezet. De Kings of Leon geven het publiek wat het wil.

Bij een optreden van Kings of Leon gaat het om de muziek en die is vanavond prima in orde. De band lijkt het zelfs wanneer ze weer ‘dat nummer’ moeten spelen prima naar zijn zin te hebben. Het publiek ook, ondanks dat het pas echt los gaat bij ‘Use Somebody’ en ‘Sex On Fire’. Wellicht is dat het euvel van het hebben van zulke grote hits. Het publiek blijft in ieder geval tevreden achter.

 

CRAZY TOWN - 11/6 - MELKWEGCrazy Town. Je kent ze misschien nog van het hitje 'Butterfly' uit 2001. Of...

HUNTING THE ROBOT - 31/05 - PARADISO Gisteren presenteerde Hunting de Robot hun debuut cd in de boven zaal van...