VERSLAG: Eagles - 23/5 - Ziggo Dome

VERSLAG: Wouter Braaksma  

Eagles

De countryrockband Eagles is nog steeds razend populair in Nederland. De twee shows die de Amerikaanse band geeft in Ziggo Dome zijn stijf uitverkocht. Onder de noemer 'History Of The Eagles Tour' laat de band misschien wel voor de laatste keer zijn grootste hits horen aan het Nederlandse publiek.

Vooral de eerste helft van de show voelt aan als een naderend afscheid. Bij de eerste pakweg twaalf nummers komen geregeld anekdotes van vroeger tussen de nummers door. Glenn Frey en Don Henley vertellen over het ontstaan van de band, van de nummers en hun eerste keer in Amsterdam. De ene keer gebeurt dit live op het podium, de andere keer vertellen de frontmannen het via een videoboodschap op de schermen aan de zijkant van het podium. Eagle van het eerste uur Bernie Leadon is ook opgetrommeld om zijn gitaarpartijen te spelen. Op deze manier voelt het dan ook als een afscheidstournee en als een afscheid met het Nederlandse publiek.

Op sommige momenten wordt duidelijk dat het misschien beter is als de band er na deze tour een punt achter zet. De nummers staan nog steeds als een huis, maar hier en daar komt de slijtage er zichtbaar in. Zoals bij zanger en drummer Don Henley die nummers niet meer volledig meedrumt, maar achter de percussie staat en gemakkelijkere partijen slaat. Hij is echter nog wel uitstekend bij stem. Gitarist Joe Walsh komt bij 'Life's Been Good' in ademnood en bij 'Hotel California' is zijn vingerwerk hier en daar stroef. Toch is Walsh het speelse element wat de Eagles nodig heeft. Met zichtbaar groot plezier wordt er in de tweede helft van het concert regelmatig eigen werk van hem gespeeld. Het zijn dan ook deze nummers die er in positieve zin uitspringen.

Of het daadwerkelijk de laatste shows in Nederland zijn, moet nog blijken. Toch zou het misschien geen gek idee zijn nu de ouderdom toch echt begint te komen. Ondanks dat was het voor de fans gegarandeerd drie uur lang genieten, met mooie uitvoeringen van 'Tequila Sunrise', 'The Long Run' en afsluiter 'Desperado'. Dat het dan ook niet meer gaat zoals het hoort is zonde om te zien.

 

NINE INCH NAILS - 27/5 - HMHVorig jaar was Nine Inch Nails één van de hoogtepunten van Lowlands en nu...

LORDE - 26/5 - TIVOLIVREDENBURG Nog maar zeventien lentes jong en nu al twee Grammy's, een BRIT-award en een...