VERSLAG: Rodrigo Y Gabriela - 17/5 - Paradiso

VERSLAG: Jennifer Worrell  

Rodrigo Y Gabriela

Een Mexicaans duo, een man en een vrouw. Geïnspireerd door heavymetalbands als Megadeth, Slayer, Testament en Overkill en beiden ook afkomstig uit de metal-scene. Twee akoestische gitaren die perfect met elkaar samensmelten én een geweldige chemie tussen de twee muzikanten. Deze termen omschrijven het beste de gehele sfeer van het optreden van Rodrigo Y Gabriela in het Amsterdamse Paradiso. Het concert staat in het teken van hun onlangs verschenen album 9 Dead Alive. Met dit repertoire laat het duo zien dat zij toch iets heel speciaals in zich hebben. Met hun unieke manier van gitaar spelen creëren zij een mengelmoes van de genres flamenco, rock, folk en metal.

Na voorafgaand goed opgewarmd te zijn door de vrolijke deuntjes van de Ierse singer-songwriter Mundy, is het stipt om 20:30 uur showtime voor het duo. Na af te trappen met 'The Soundmaker' danst en klapt het publiek meteen mee terwijl er vanuit het podium niet alleen fijne Latijns-Amerikaanse geluiden de zaal vullen, maar ook een zoete wierooklucht hun neusvleugels bereikt. Bij 'Diablo Rojo' afkomstig van het album genaamd Rodrigo Y Gabriela komt het publiek pas echt los aangezien dit natuurlijk een oude bekende is. Tijdens dit nummer lieten zij de schoonheid van de akoestische gitaar pas echt goed zien en horen. Wie voorheen dacht dat deze enkel goed was voor het spelen van wat akkoorden en hier en daar een solootje, slaat in dit geval de plank compleet mis. Uit deze performance blijkt dat deze ook prima kan dienen als percussie.

Na dit spektakel zet de setlist zich voort en wordt het publiek bedwelmd met het ene muzikale spektakel na het andere. En ook al staat de zaal helemaal versteld, Rodrigo Y Gabriela blijven er heel luchtig over en overleggen tijdens het spelen van de meest heftige solo’s en ritmes nog even rustig met elkaar over hoe ze het resterende deel van het nummer voort zullen zetten. Tijdens de rest van de avond passeert niet alleen een cover van het nummer ‘Orion’ van Metallica de revue, maar verrassen Rodrigo Y Gabriela het publiek ook met hun eigen versie van ‘Creep’ van Radiohead. Deze wordt met veel gevoel en muzikale vrijheid overgebracht en raakt regelrecht de harten van het publiek.

Rodrigo Y Gabriela laten tijdens dit concert goed zien dat muziek meer voor hen is dan alleen het spelen van wat noten. Het is een manier voor hen om even alles om zich heen te vergeten en alleen te denken aan hetgeen zij het allerliefste doen: gitaar spelen. Zij weten zoveel emotie in hun spel te leggen dat zelfs de zaal er vaak genoeg sprakeloos van wordt en enkel ademloos toe kan kijken. Na deze nummers krijgt het duo dan ook veel lof door middel van een oorverdovend applaus en veel gejoel waarbij er vanuit achterin de zaal zelfs de woorden "I love you" geschreeuwd worden. Wanneer het allerlaatste nummer 'Tamacun' wordt gespeeld, wist het publiek dan ook van geen ophouden en blijft maar vragen om meer. Als beloning wordt Amsterdam voorzien van nog een paar extra toegiften die tot nu toe nog op geen enkele andere setlist te vinden waren en heeft de zaal hierdoor een speciaal plekje in de harten van de Mexicanen weten te veroveren.

 

THE WONDER YEARS - 16/5 - TIVOLIThe Wonder Years speelt niet alleen op een tal van festivals, maar heeft ook...

EMIL LANDMAN - 18/5 - CULTKELDER Cultfest gaf een voorproefje: lekker in de zon biertjes drinken, veel...