VERSLAG: Blaudzun - 1/3 - Rotown

VERSLAG: Francis Pronk  

Blaudzun

In 2008 maakte ik voor het eerst kennis met singer-songwriter Blaudzun, die ik per toeval zag spelen in een café in Amsterdam. Het plan was om wat biertjes te drinken en om te ouwehoeren met vrienden, maar deze eigenzinnige singer-songwriter trok zodanig de aandacht dat de bier en het ouwehoeren werd ingeruild voor een kopje thee en een luisterend oor. Zijn gelijknamige ijzersterkte debuutalbum viel erg in de smaak en sindsdien ben ik verkocht.

Nu, zes jaar en drie albums later, is het tijd voor de vierde plaat genaamd ’Promises of No Man's Land’. Op vrijdag 7 maart wordt het album officieel gereleased, maar de band heeft ervoor gekozen om naar aanloop van de releaseshow een aantal ’proloque’-shows te doen. Op zaterdag 1 maart is Rotown in Rotterdam aan de beurt. De show was binnen no-time uitverkocht en bezoekers kregen een week van tevoren een exclusieve link om alvast de nieuwe nummers te beluisteren. Vanavond krijgt het Rotterdamse publiek de live primeur.

De achtkoppige band begint de set met ’Euphoria’, tevens de openingstrack van het nieuwe album. Er wordt gretig gebruik gemaakt van de (kleine) ruimte op het podium. Er gebeurt veel op het podium, zoals de vele instrumenten wisselingen, waarbij de bandleden steeds van positie wisselen. Trompet, mandoline, viool, banjo, ukelele, accordeon, percussie instrumenten, noem maar op. Alles komt minstens één keer voorbij. Niet alleen álle nummers van het nieuwe album worden gespeeld, ook is er ruimte gecreëerd voor oudere nummers als ’Flame on My Head’, ’Heavy Flowers’, ’Who Took The Wheel?’ en zelfs het uit 2008 afkomstige ’California’.

”Sommige nummers schrijf je met het idee: ”Wat zou het toch mooi zijn als het muisstil is tijdens dit liedje”. Wanneer Blaudzun deze woorden uitspreek verwacht je een klein en breekbaar liedje, maar de band speelt ’Too Many Hopes For July’; een uptempo nummer, wat best eens de volgende single zou kunnen worden. Vervolgens wordt ’Wolf's Behind The Glass’, afkomstig van het tweede album ’Seadrift Soundmachine’, a capella gebracht met enkel een ukelele. Blaudzun krijgt Rotown stil. Muisstil. Huidige single ‘Promises of No Man's Land’ is één van de vele hoogtepunten van de set. Wat een krachtig nummer!

De nieuwe nummers zijn vernieuwend, beeldschoon en van deze tijd. Blaudzun bewijs met het nieuwe album dat hij te klein is voor Nederland. Van een klein kroegje in Amsterdam naar de grote podia op de wereld. Blaudzun doet het, geloof mij maar.

 

CHEF'SPECIAL - 8/3 - METROPOOLChef'Special verkoopt op dit moment alle concerten uit, zo ook het Hengelose...

ONEREPUBLIC - 3/3 - HEINEKEN MUSIC HALL Ontdekt op MySpace en minder dan tien jaar later een uitverkochte Heineken...