VERSLAG: Tinariwen - 04/03 - Paradiso

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Tinariwen @ Paradiso

De Tuaregblues lijkt langzamerhand terrein te winnen binnen de mainstream popcultuur. Bombino wordt een vaste gast op de rockfestivals en Tinariwen duikt plots op in De Wereld Draait Door. Het gezelschap verzorgde natuurlijk een kleine preview op het optreden dat de Malinese rockers dinsdagavond in de Paradiso zouden gaan geven.

Na een akoestisch uitstapje is het gezelschap met haar nieuwste album Emmaar weer terug in de stoffige bluesrock die ze aan de wereld introduceerde. De grootste kracht van de heren werd echter afgepakt in het gebruikelijke minuutje dat DWDD te bieden had; het langzaam opbouwen van groots uitgesponnen nummers. In Paradiso zijn ze vanavond op top niveau en lukt dit zeer degelijk.

De band opent langzaam met enkele akoestische nummers. De verscheidene stemmen vullen elkaar perfect aan. De jengeltjes op de akoestische gitaar worden vakkundig begeleid door een basgitarist en elektrisch ritme. Binnnen enkele minuten ben je al meegevoerd naar verre werelden. Gedurende iets meer dan negentig minuten blijft deze sfeer behouden.

Langzaam wordt het tempo opgeschroefd en met de elektrische gitaar gaan de heren helemaal los. Een oude man die het gehele optreden aan de zijkant staat te zingen blijkt enkele nummers lang ook vakkundig op de gitaar te zijn. De bezetting van Tinariwen is relatief flexibel, je weet daardoor nooit zeker wie er die avond op podium zal staan, en vanavond maakt nieuwste aanwinst Sadam diepe indruk. Met zijn springerige haar laat hij zijn gitaar janken alsof hij een mitrailleur bewerkt. Aangezien de bestickerde gitaren duidelijk de sympathie van deze rockers voor een eigen Tuareg natiestaat weergeven zou dit best het geval geweest kunnen zijn.

Hoewel Tinariwen echt een Afrikaans geluid blijft houden, vliegen de associaties met Westerse bands je tijdens het optreden door het hoofd. De bas solo had zo afkomstig kunnen zijn van de Red Hot Chili Peppers, enkele nummers klinken alsof John Lee Hooker op het podium staat te jammen en de eerste minuut van de toegift had een eerbetoon aan Paco De Lucia kunnen zijn. Vanavond bewijzen de heren, als grondlegger van het genre, echter de meest relevante Tuareg band van dit moment te zijn.

 

SOULFLY - 5/3 - TIVOLINaar een concert van Soulfly ga je natuurlijk niet omdat Max z'n haar zo goed...

BOY & BEAR - 1/3 - MELKWEG Boy & Bear speelt op de eerste dag van maart in de Melkweg te Amsterdam....