VERSLAG: De Staat - 23/1 - Tivoli

Podiuminfo was aanwezig bij De Staat in Tivoli voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 23 foto's.

VERSLAG: Francis Pronk  

De Staat @ Tivoli Oudegracht

Sinds 2009 maakt het grote publiek kennis met de Nijmeegse band De Staat. Vanaf de lancering van hun debuutplaat ‘Wait For Evolution’ hangt Nederland aan hun lippen. Festivals als Pinkpop en Lowlands worden aangedaan en ook internationale festivals als Glastonbury en Sziget. In 2013 startte de band een nieuwe clubtour na de release van hun derde album ‘I_CON’. De eerste clubtour-show (buiten ESNS 2014) van De Staat in 2014 vindt plaats in Tivoli Oudegracht en ze treffen meteen een uitverkochte zaal: beter kan het jaar niet beginnen voor deze band zou je denken.



Beter kan 2014 ook niet beginnen voor de muziekliefhebbers in de zaal. Vele zullen in de eerste drie weken van het nieuwe jaar vast wel een aantal optredens bezocht hebben, net als ondergetekende, maar De Staat weet het te overtreffen. Met een ijzersterke setlist spelen ze de zaal plat. De nummers als ‘Make Way For The Passenger’, ‘Devil’s Blood’ en ‘Down Town’ gaan erin als koek. Ook de oudere nummers zoals ‘Sleep Tight’, ‘Wait For Evolution’ blijven telkens weer een ware toevoeging aan de set. Wat ook erg gaaf is dat de band vaak het publiek laat denken dat een nummer is afgelopen daarna het nummer weer oppakt en keihard door knalt. Bij ‘Meet The Devil’ gebeurde dit wel drie keer.

Halverwege ‘Old MacDonald Don't Have No Farm No More’ merkt Torre de fotograaf van Podiuminfo op en poseert hij voor de camera. Vervolgens pakt hij de camera en schiet hij gave foto’s van zijn mede bandleden en maakt hij een selfie. De foto’s die Torre heeft gemaakt zijn de zien in de foto slideshow.



Er misten wel een aantal nummers op de set zoals ‘Serial Killer’ en eerste single ‘The Fantastic Journey Of The Underground Man’, maar wat wil je met een band als De Staat? Ze weten keer op keer hun voorgaande album te overtreffen. ‘I_CON’ was eind 2013 niet uit de beruchte jaarlijstjes weg te denken en het volgende album zal ongetwijfeld een succes worden. “Tot op de festivals”, zegt Torre Florim na het laatste nummer. Laten we hopen dat de festivalprogrammeurs slim zijn dit jaar…

FOTOGRAFIE: Bart Notermans  

12
De Staat foto De Staat - 23/1 - Tivoli De Staat foto De Staat - 23/1 - Tivoli De Staat foto De Staat - 23/1 - Tivoli De Staat foto De Staat - 23/1 - Tivoli De Staat foto De Staat - 23/1 - Tivoli De Staat foto De Staat - 23/1 - Tivoli De Staat foto De Staat - 23/1 - Tivoli De Staat foto De Staat - 23/1 - Tivoli De Staat foto De Staat - 23/1 - Tivoli De Staat foto De Staat - 23/1 - Tivoli De Staat foto De Staat - 23/1 - Tivoli De Staat foto De Staat - 23/1 - Tivoli
 
12
 

BRIAN MCKNIGHT - 30/1 - MELKWEGBrian McKnight kwam voor een show naar Amsterdam. Podiuminfo pakte de camera...

STROMAE - 23/01 - VREDENBURG Hij danst de flamenco, stift zijn lippen en zingt over mosselen, patat en...