VERSLAG: Kaizers Orchestra - 03/12 - Tivoli

VERSLAG: Steven van Beek  

Kaizers Orchestra - 2/12/06 - Melkweg

Op de website van Kaizers Orchestra is te lezen dat de Kaizers na hun show in de Melkweg van Amsterdam naar Utrecht zijn gefietst. Zanger Janove Ottesen had een enorme energie-boost gekregen van de uitverkochte show in de Melkweg en dat moest er toch even uit. Goed, het was de kleine zaal van de Melkweg met een capaciteit van 700, maar toch.

Kaizers Orchestra heeft een toetsenist met een gasmasker op, ramt met enige regelmaat op olievaten en de teksten zijn in een onverstaanbaar Noors (!) dialect (!). Misschien dat Normaal het eens kan gaan proberen in Noorwegen. In dat opzicht is een uitverkochte Melkweg inderdaad een prestatie om trots op te zijn.

Opener van vanavond is overigens HGH. Kaizers Orchestra heeft vrijwel altijd een heel vreemd voorprogramma en HGH is hierop zeker geen uitzondering. De tweemans-formatie speelt een soort country en bespeelt een compleet arsenaal aan vreemde instrumenten. Erg humoristisch, maar iets korter was niet heel erg geweest. Het hoofdprogramma start uiteindelijk pas om 22.00 uur, met een hyperactieve Janove Ottesen. In een mum van tijd ligt hij al zingend op het publiek en de glundering verraadt een enorm enthousiasme. Ottesen is de ziel van de band, een publieksbespeler pur sang. Met een flinke dosis humor en zelfspot weet hij met gemak de sfeer te bepalen en hij krijgt het zelfs voor elkaar om het publiek na zo’n vijf minuten in een canon te laten zingen. Wonderbaarlijk. Ottesen zit op een olievat en luistert op z’n gemak naar het zojuist door hem gecreëerde canon.

Door deze mix van puike muziek en een humoristische frontman zijn zowel de nummers zelf als de pauzes tussen de nummers een ware verademing. In de ruim anderhalf uur dat de band op het podium staat, kent de show geen enkel zwak moment. Bovendien heeft Kaizers Orchestra inmiddels de keuze uit nummers van drie albums, waaronder meezingers als ‘Ompa Til Du Dør’, ‘Resistansen’ en ‘Maestro’. Maar, en ik blijf het herhalen, vooral de mengeling van humor, muziek en de setting maakt Kaizers Orchestra uniek. Het blijft namelijk een prachtig gezicht: twee compleet aan gort geslagen olievaten op het podium, een toetsenist die een oud orgel –met foto van Martin Luther King- bespeelt met een gasmasker op, twee uitmuntende gitaristen, een soort grote kabouter als contrabassist, een overbehaarde drummer en de jolige Janove Ottesen in het midden.

Helaas komt de band voorlopig niet meer in Nederland. Dit was even hun laatste tour. Ze gaan de studio weer in om een opvolger te maken voor Maestro, die in 2008 moet gaan uitkomen.

FOTOGRAFIE: Robin van Bruggen  

HGH foto Kaizers Orchestra - 03/12 - Tivoli Kaizers Orchestra foto Kaizers Orchestra - 03/12 - Tivoli Kaizers Orchestra foto Kaizers Orchestra - 03/12 - Tivoli Kaizers Orchestra foto Kaizers Orchestra - 03/12 - Tivoli Kaizers Orchestra foto Kaizers Orchestra - 03/12 - Tivoli Kaizers Orchestra foto Kaizers Orchestra - 03/12 - Tivoli  foto Kaizers Orchestra - 03/12 - Tivoli
 
 
festival logo

PINK - 06/12 - HEINEKEN MUSIC HALLAlecia Beth Moore (27), beter bekend als Pink, zei in het begin van haar...

festival logo

PLACEBO - 01/12/2006 - AHOY In maart van dit jaar bracht Placebo met Meds zijn vijfde album uit. De...