VERSLAG: Dinosaur Jr - 5/9 - Effenaar

VERSLAG:

Dinosaur Jr - 5/9 - Effenaar

Een warme nazomeravond als deze wordt nog mooier met wat aangename klanken. In de Effenaar speelt een band met de perfecte nostalgische nasmaak. Dinosaur Jr is opgegroeid in de jaren ’80 met band als Sonic Youth en de Pixies. In 1997 leek de band te zijn overleden, maar een reünietour in 2005 resulteerde in een nieuwe start. Sindsdien is Dinosaur Jr springlevend. Vanavond mag Eindhoven (als enige in Nederland) de cultrockers verwelkomen in de Effenaar.

Om in de stemming te komen staat eerst Small Supernova klaar. De Utrechtse indieband is voornamelijk geïnspireerd door de mid-jaren ’90. Zodra de band begint is de zaal nog aardig leeg. Gelukkig heeft het viertal zichtbaar zin om op het podium te staan. Terwijl het publiek langzaam binnendruppelt wordt de band overtuigender. Single 'Shine On / I Feel Fine’ werd opgenomen in Eindhoven en dient als knallende afsluiter.

Inmiddels is de halve zaal gevuld met mensen die staan te popelen hun jeugdhelden live te zien. Vreemd genoeg is er nog voldoende ruimte in de zaal. Dinosaur Jr creëert onmiddellijk een energieke muur van geluid met het oude vertrouwde 'Bulbs of Passion'. Zoals verwacht is het geluid hard. Zo hard dat op sommige plekken in de zaal de vocalen niet zo goed hoorbaar zijn. Bassist Lou adviseert het publiek lichtelijk geïrriteerd: ‘If you want to hear the vocals, go to the back!’ Gelukkig zijn de eigenzinnige gitaarsolo’s van J. Mascis goed waar te nemen.

Afgelopen jaar verscheen het gerespecteerde album I Bet On Sky, maar deze tour van de Dinosaurs draait duidelijk niet om slechts één album. Ook het favoriete album van opperdinosaur J. zelf – You’re Living All Over Me – wordt vanavond snel aangestipt. Een mooie mix van oude en nieuwe nummers wordt aangevuld door een aantal welbekende covers, zoals ‘Training Ground’ van hun eigen oude punkband Deep Wound. Zoals altijd is J. niet erg spraakzaam maar vandaag denkt hij hardop na over de nostalgie die hij voelt bij deze plek. Dinosaur Jr stond in 1987 voor het eerst in de Effenaar.

Al na een uur verdwijnen de mannen van het podium. De oplettende kijker mist nog een aantal klassiekers en als vanzelfsprekend volgt er een toegift. De zaal geniet nog even van ‘Budge’ en ‘Just Like Heaven’ – een cover van The Cure waarvan zelfs Robert Smith zegt dat hij beter is dan het origineel. Dit maakt de Dinosaur Jr ervaring meer dan compleet.

 
festival logo

HOODIE ALLEN - 11/9 - BITTERZOETMet miljoenen Youtube-views is de Amerikaanse rapper Hoodie Allen in eigen...

festival logo

HOOVERPHONIC - 25/8 - OPENLUCHT THEATER AMSTERDAMSE BOS Het Openlucht Theater in het Amsterdamse bos is vanavond weer het podium voor...