VERSLAG: The Tragically Hip - 26/6 - Tivoli

VERSLAG: Marco Vlot  

The Tragically Hip – 26/6 – Tivoli

Ondanks dat ze hier nooit een hit scoorden, heeft The Tragically Hip in Nederland toch een loyale fanschare opgebouwd die trouw de concerten bezoekt als de band ons landje weer eens aandoet. In het kader van hun nieuwe album Now For Plan A spelen ze vanavond in een uitverkocht Tivoli. De zaal is vooral gevuld met wat oudere muziekliefhebbers die de band al jaren volgen. De band bestaat inmiddels alweer een kleine dertig jaar. Om negen uur gaat het licht uit en komen de bandleden op: onopvallend gekleed pakken ze hun instrumenten en wordt ’At Transformation’, afkomstig van het nieuwe album, ingezet. Dan verschijnt zanger Gordon Downie op het podium. Strak in pak gestoken, inclusief hoed, vestigt hij direct alle aandacht op zichzelf.

Downie is de blikvanger van de band die geen moment uit zijn rol van entertainer valt. Hij goochelt met zijn microfoonstandaard, flirt met de dames in het publiek, speelt met zijn zakdoek en zingt met zijn kenmerkende stem over de solide fundering die de band neerlegt. Wat we te horen krijgen is een bloemlezing uit dertig jaar The Hip, zoals de band liefkozend genoemd wordt. Al vrij snel komen publieksfavorieten als ‘Grace, Too’ en ‘Gift Shop’ voorbij. Een van de hoogtepunten van de avond is het prachtige ‘Ahead By A Century’. Hierbij haalt Downie, die sowieso op zijn praatstoel zit, de erkenning van het homohuwelijk in de Verenigde Staten aan waarmee het nummer nog een extra lading krijgt.

Opvallend is dat nummers van de nieuwe plaat zoals de opener en ‘We Want To Be It’ naadloos in de setlist passen. The Hip maakt namelijk nog steeds uitstekende platen die stilistisch gezien weinig afwijken van hun eerdere werk. Na een ‘thank you music lovers’ van Downie is de reguliere set afgelopen. Gelukkig komt The Hip nog terug voor een aantal toegiften waaronder ‘Courage’ en ‘At The Hundreth Meridian’. The Tragically Hip staat ook vanavond weer garant voor een avond solide rockmuziek. De trouwe fans vinden het fantastisch. De kans is dan ook groot dat ze er de volgende keer weer bij zijn.

 

CHELSEA LIGHT MOVING - 27/6 - TIVOLIDe nieuwe band van Sonic Youth-frontman Thurston Moore, Chelsea Light Moving,...

DIE ANTWOORD - 17/6 - TIVOLI Het Zuid-Afrikaanse drietal bestaande uit DJ Hi-Tek en het rappende echtpaar...