VERSLAG: Mister and Mississippi - 23/2 - Doornroosje

VERSLAG: Nikki Dinnissen  

Mister and Mississippi - 23/2 - Doornroosje

Eén van Nederlands grootste beloftes van 2013 is toch wel duidelijk het Utrechtse Mister and Mississippi. De folkband trad op tijdens de Popronde en sindsdien is het hard gegaan. Zo stonden ze in het voorprogramma van onder andere Blaudzun en Patrick Watson en in januari speelden ze een eigen show op Eurosonic. Eind januari brachten ze hun titelloze debuutalbum uit, wat deze week zelfs werd bekroond tot 3FM’s album van de week. Vanaf februari touren ze door Nederland en vanavond is een uitverkocht Merleyn in Nijmegen aan de beurt.

Iets na tienen begint het voorprogramma, Burned Shoulders, om het publiek op te warmen voor het grotere werk. Sander Timmermans, de man achter one-manband Burned Shoulders, maakt gitaarliedjes die geïnspireerd zijn op zijn reizen door onder andere Afrika. Zijn zachte gitaarmuziek heeft veel weg van Ben Howard en The Tallest Man on Earth, maar mist de overtuiging om het publiek echt te raken. De zanger maakt prima liedjes, maar voor een zaterdagavond is het allemaal iets te saai.

Om klokslag elf uur start de jonge band uit Utrecht. Het gemengde publiek lijkt haar aandacht nog niet te willen vestigen op de band, maar na twee nummers is het al een stuk stiller. De band, bestaande uit Maxime Barlag, Samgar Lemuël Jacobs, Danny van Tiggele en Tom Broshuis, heeft duidelijk veel podiumervaring opgedaan en dat is te merken aan de manier van optreden. De korte praatjes tussendoor en een perfecte versie van het rustige nummer ‘Six Feet Under’ zorgen voor een goede sfeer in het Nijmeegse poppodium.

Na een aantal nummers braaf gespeeld te hebben, moet het publiek de ogen sluiten van de band en ondertussen aan Frankrijk denken. Wanneer het publiek de ogen gesloten heeft, spelen de jonge twintigers het lieflijke nummer ‘Bon Vivant’. Dit had een heel intiem moment kunnen worden, maar helaas werd er achterin de zaal gepraat en het idyllische moment werd ontzettend verstoord. Zonde, want het had één van de beste momenten van het optreden kunnen worden. Ondanks dat bestempelt Mister and Mississippide bezoekers meerdere malen als het beste publiek ooit.

Als afsluiter gebruikt de band bekendste nummer en 3FM-hit ‘Northern Sky’. Dat nummer wordt net als de hele set voorbeeldig gespeeld en alle samenzanglijntjes en gitaargeluiden komen weer perfect naar voren. Soms iets té perfect, waardoor het allemaal net te braaf en saai overkomt. Aan het eind van ‘Northern Sky’ voegt Mister and Mississippi een lange gitaaroutro toe waarin de band helemaal losgaat. Dit laat zien dat de band van het brave imago af wil en dat ze meer kunnen dan alleen leuke liedjes spelen. Als ze die lijn voortzetten kan het nog een hele goede en succesvolle tour door Nederland en misschien wel de rest van Europa worden.

 

LOWER THAN ATLANTIN - 23/2 - SUGAR FACTORYHet britse Lower Than Atlantis timmert al een aantal jaar aan de weg. Nu is...

YELLOWCARD - 23/2 - TIVOLI Yellowcard speelt de perfecte combinatie tussen oude en nieuwe nummers voor...