VERSLAG: Redbull Soundclash - 20/12 - HMH

Podiuminfo was aanwezig bij Redbull Soundclash in Heineken Music Hall voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 30 foto's.

VERSLAG: Nina de Koning  

Redbull Soundclash

Waar een klein land niet al groot in is: een muziekevenement, waarin twee acts tegen elkaar strijden in een aantal rondes met het publiek als graadmeter voor het succes van elke ronde, geboren in Nederland en daarna global gegaan. Met deelnemers als The Ting Tings, Snoop Dogg, Triggerfinger en in Nederland dan Voicst, Moke en Nobody Beats The Drum mag er best gezegd worden dat het concept van de Soundclash al een succesformule is. Deze succesformule wordt doorgezet in de Heineken Music Hall te Amsterdam op 20 December 2012 en de deelnemers zijn dit keer niemand minder dan Go Back To The Zoo en De Jeugd van Tegenwoordig.

Al mag best gezegd worden dat de succesformule wel een beetje rammelt. Zo is de balans tussen host Dennis Weening, die vooral vaak wat hippe woorden gecombineerd met ‘Red Bull’ in zijn mond neemt, en de daadwerkelijke muziek erg ver te zoeken. Nadat deze zelfde host bij het opnemen van de promo vraagt aan iedereen om ‘even leuk te doen’ is het al snel pijnlijk duidelijk hoe het er voor de rest van de avond uit gaat zien: het publiek dient enkel als opvulling voor het commerciële showtje van sponsor Red Bull. En daar moest nog €17,50 voor worden afgetikt ook.

Als er dan uiteindelijk toch wat liedjes worden gespeeld blijkt na één nummer al dat Go Back To The Zoo het vooral moet hebben van hun tienermeisjes-fanbase. Front row staan ze weg te zwijmelen bij zanger Cas en met behulp van deze meisjes behaalt de band ook zijn eerste drie punten.

Muzikaal gezien zijn De Jeugd van Tegenwoordig vele malen sterker. Dit uit zich onder andere in hun cover van de Vengaboys hit ‘We Are Going To Ibiza’ en de diversiteit van hoe ze de rondes aanpakken (zo spelen ze tijdens de electro ronde ineens happy hardcore), maar bij hun stage (de bands spelen tegenover elkaar op een eigen podium) is het qua publiek helaas halfleeg. Ook Vader Abraham als mystery guest wil de mannen niet naar de overwinning brengen, hoewel deze mystery guest een stuk origineler is dan de gast die de heren van Go Back To The Zoo hebben meegebracht, namelijk Pablo van DeWolff. Dit doet echter niets af aan zijn gitaarkunsten, want als hij zijn eerste snaar aanraakt barst de HMH bijna uit zijn voegen. Het had echter leuker geweest als ze iemand hadden gekozen buiten hun muziekgenre om.

Aan het einde van de avond doet zanger Cas van Go Back To The Zoo nog een crowdsurf waarin hij bekogelt wordt met bier en bij aankomst podium tussen het hek en het podium valt om zo zichzelf akelig te bezeren. Het deert hem allemaal niet, want de overwinning van deze Soundclash is uiteindelijk (met één decibel verschil op de applausmeter) voor zijn band. De Jeugd van Tegenwoordig druipt verloren af en de avond is over. Het enige dat overblijft is een enorme zin in Red Bull.

Bekijk ook de sfeer foto's op festivalinfo.nl

FOTOGRAFIE: Arend Jan Hermsen  

123
 foto Redbull Soundclash - 20/12 - HMH Go Back To The Zoo foto Redbull Soundclash - 20/12 - HMH Go Back To The Zoo foto Redbull Soundclash - 20/12 - HMH Go Back To The Zoo foto Redbull Soundclash - 20/12 - HMH Go Back To The Zoo foto Redbull Soundclash - 20/12 - HMH Go Back To The Zoo foto Redbull Soundclash - 20/12 - HMH De Jeugd Van Tegenwoordig foto Redbull Soundclash - 20/12 - HMH De Jeugd Van Tegenwoordig foto Redbull Soundclash - 20/12 - HMH De Jeugd Van Tegenwoordig foto Redbull Soundclash - 20/12 - HMH De Jeugd Van Tegenwoordig foto Redbull Soundclash - 20/12 - HMH De Jeugd Van Tegenwoordig foto Redbull Soundclash - 20/12 - HMH De Jeugd Van Tegenwoordig foto Redbull Soundclash - 20/12 - HMH
 
123
 

MACY GRAY - 21/12 - MELKWEGMacy Gray bracht een bezoek aan de Melkweg voor een optreden. Tijdens de show...

THE WAR OF THE WORLDS - 19/12 - AHOY Op 19 december 2012 was de wereldberoemde musical The War of the Worlds in de...