VERSLAG: Young The Giant - 8/5 - Melkweg

VERSLAG:

Young the Giant

Precies een jaar na het concert in Bitterzoet (14 mei 2011) en uitkomst van het gelijknamige album staat Young the Giant opnieuw in Amsterdam. De band staat in de Melkweg voor drie keer zo veel mensen en met een reeks hoogtepunten als Lowlands, Walk The Line en Les Nuits Botanique achter de rug. Feiten die bewijzen dat deze band in een jaar tijd is gegroeid. Ze keren terug met, voor een groot gedeelte, hetzelfde programma. Dat kan ook niet anders, want de mannen hebben nog geen nieuw materiaal uitgebracht sinds dat concert in Bitterzoet.

Waar Young the Giant zelf ooit het voorprogramma van Kings of Leon en Incubus vormde, is de band nu groot genoeg voor een eigen voorprogramma. De avond begint daarom met Atlantic Attraction. Nog amper een maand terug brachten deze vier jongemannen hun eerste single ‘Think This Over’ uit en vanavond staan ze in een (bijna) volle Melkweg. De avond is niet uitverkocht, maar dat scheelt weinig. Een halfuur lang spelen ze hun repertoir voor een menigte die dat wel lijkt te waarderen. ‘Nieuwerwetse indierock’ maakt Atlantic Attraction, zoals ze het zelf noemen. Met inspiratiebronnen als Airship, The Boxer Rebellion en Bombay Bicycle Club dient de band als goed aansluitend, veelbelovend voorprogramma voor Young the Giant.

Drie kwartier nadat Atlantic Attraction het podium heeft verlaten verschijnt Young the Giant. Deze avond beginnen ze (net als in Bitterzoet) met ‘I Got’ en ‘Guns Out’. Erg praterig zijn ze niet, maar des te beweeglijker. Als een kind zo blij stuitert frontman Sameer Gadhia bij een beetje ritme over het podium. Wel vertellen ze na het vijfde nummer (‘Cough Syrup’) over hun nieuwe album, waar ze op dit moment aan werken. Een album waar iets meer elektronica te horen zal zijn dan op ‘Young the Giant’. Ook bedanken ze nog even het publiek: “Thank you for coming on a week day”.

Op het al bekende repetoir na speelt Young the Giant ook drie nieuwe nummers met ‘Camera’ als uitblinker. In dit nummer zijn al duidelijk de aangekondigde elektronica-invloeden te horen. De overige twee liedjes (‘What You Get’ en een waarvan de naam onbekend bleef) lijken meer een vervolg van het debuut.

Voor de toegift wil Young the Giant eerst een foto nemen van het publiek, waarbij iedereen de handen omhoog steekt. Een ritueel wat bij elk concert plaats lijkt te vinden, want op hun Facebook pagina zijn desbetreffende en vele soortgelijke foto’s terug te vinden. Als afsluiter volgt, vanzelfsprekend, ‘My Body’ waar het publiek helemaal los op gaat. Het nummer is het hoogtepunt van de avond. Zonder al te veel toeters en bellen geeft Young the Giant het publiek vanavond precies wat zij verwacht, niks minder en vooral ook niks meer.

 
festival logo

DOX FAMILY NIGHT: DOX RECORDS 15 JAAR - 11/5 - PARADISODOX Records bestaat 15 jaar en dat werd groots gevierd in Paradiso. Bijna...

festival logo

YOUNG THE GIANT - 10/5 - TIVOLI Tijdens de laatste show van hun Europese tour maakte Young the Giant hun...