VERSLAG: Alabama Shakes - 1/5 - Bitterzoet

VERSLAG: Rob van der Zwaan  

Alabama Shakes - 1/5 - Bitterzoet

De Alabama Shakes hebben de laatste weken niet te klagen gehad over airplay. Fantastische single 'Hold On' wordt al maanden op Pinguin Radio gedraaid en de laatste weken is ook 3fm flink achter de band gaan staan. Vlak voor hun eerste eigen optreden in Nederland krijgen ze ook nog een minuutje speeltijd en flink wat veren in hun reet op tv bij de Wereld Draait Door. Het zal niemand verbazen dat de Amsterdamse Bitterzoet stampvol staat.

The Alabama Shakes weten hier prima raad mee. Zonder zich uit te sloven richting het publiek zetten ze met hun authentieke Rock 'n Soul de Bitterzoet volledig naar hun hand. Waar Hold On op het album echt een lichtjaren beter is dan de overige nummers, kan op het podium deze rest van het reportoire een stuk beter mee. Dit komt vooral omdat de dynamiek in de nummers (het verschil tussen de rustigere soul-stukken en de zwaar rockende uithalen) live veel beter naar voren komt dan op plaat.

Dit is goed te merken aan het publiek. De aandacht blijft er prima bij. Het is op een moment zelfs zo stil dat een in de rookruimte telefonerende man luid boven het ademloos luisterende publiek schalt.

Frontvrouw Brittany Howard trekt met haar forse bouw, donkere krullen, bloemetjesjurk en flinke bril veruit de meeste van deze aandacht naar zich toe. Ze kan uitstekend gitaar spelen, heeft een dijk van een stem en het is schitterend om te zien hoe headbangend haar bril naar voren schuift om vervolgens echt haar scheur open te trekken. Je gunt haar en de band het succes helemaal. Het is allemaal zo integer en puur.

De band weet mooi lang te wachten voordat ze terugkomt voor een toegift en net als mensen tegen elkaar beginnen te zeggen: 'ik denk niet meer dat ze komen', stappen ze het podium op om nog een keer met onder andere een prima Led Zeppelin cover te vlammen. Als je na het lezen van deze recensie denkt: deze liveband bij uitstek wil ik ook wel meemaken... Sorry. Het concert in Tivoli in juli en de Werchter-zaterdag zijn hopeloos uitverkocht. Maar wees gerust: we gaan nog veel van deze band horen en ze hopelijk nog vaak live meemaken.

 
festival logo

FRIENDS - 3/5 - BITTERZOETParadiso programmeert steeds regelmatiger nieuwe talenten in Bitterzoet. Was...

festival logo

STEVEN WILSON - 2/5 - 013 Steven Wilson is een muzikale allesvreter en duizendpoot. En dus laat hij...