VERSLAG: Major Lazer - 27/4 - Melkweg

VERSLAG: Marleen de Roo  

Major Lazer - 27/4 - Melkweg

Op 27 april is de zomer begonnen. Hoewel het weer anders doet vermoeden, het is koud, er vallen regendruppels en de terrasjes zijn leeg. Maar in de Melkweg te Amsterdam is het bloedheet en vliegen letterlijk de kleren in de lucht. Samen met de strandballen. Major Lazer is in da house.

Het duurt lang voordat de avond in Melkweg echt van start gaat. The Partysquad doet na een uur wachten een goede poging om het publiek aan het dansen te krijgen. Helaas is de MC nogal overheersend, waardoor de liedjes telkens te vroeg afgekapt worden. Partysquad is bekend door de stoere hiphop songs en livesets met housebeats. Maar het afgelopen jaar kent de groep een meer diverse set die behalve hiphop, ook meer hardstyle, dubstep en reggae invloeden kent. De start van deze soundwisseling kwam toen een half jaar geleden de track 'Original Don' uitkwam van de hoofdact van deze avond; Major Lazer. Dit nummer bleek een samenwerking met The Partysquad. De heren doen met de komst van de EP The Badman Rave een goede poging het Nederlandse antwoord te zijn op Major Lazer, maar het lukt vanavond niet om te overtuigen. De set is licht rommelig door het niet afronden van songs en het ietwat overdreven enthousiaste MC.

De MC die Major Lazer heeft meegebracht is van een totaal ander niveau. Walshy Fire geeft de set van Major Lazer juist meer kleur. Hij sleept het publiek meteen mee in hun unieke mix van dancehall, electro, gapper, hiphop en reggae. Major Lazer is oorspronkelijk het project van DJ’s Diplo en Switch, maar deze laatstgenoemde is 'switched off' en heeft de groep verlaten. Vanavond neemt Jillionaire zijn plaats in. Met de komst van de zeer geliefde Diplo, een paar strandballen en twee geweldig sexy danseressen is de avond voor geopend. Een avond die bol staat van de zomer. Samen met de strandballen en de blote benen van de dames, vliegen de tshirts in de lucht, spuit Walshy zijn champagnefles leeg over de eerste rijen, wordt er uitgebreid gedaggerd en springen de leden van Major Lazer met een mooie sprong het publiek in.

Major Lazer is de ultieme festivalact. De bijna 1000 man staan meteen met de armen in de lucht te zwaaien en klappen alsof ze nooit anders doen. De bekende hits zoals 'Pon de Floor' en 'Keep it Goin' zijn heerlijke meezingers. En met het grootste gemak weten zij iedereen, maar dan ook echt iedereen, aan het dansen te krijgen. Het Melkweg publiek verdient alle respect voor de enthousiaste manier waarop zij meegaan in deze fysieke, maar ook grafische show. Op de schermen staan bijzondere graphics en beelden en de danseressen tonen letterlijk alle moves die het lichaam uit kan voeren, op de meest grafische manier.

Daarnaast is Diplo meesterlijk sterk in het aan elkaar mixen van nummers en beats. De MC voegt ook echt iets toe aan de set door Diplo’s beats leidend te laten zijn. Hij vult de nummers aan door zowel intensief contact te hebben met de bezoekers, als met de DJ's. Dat Diplo meerdere malen op zijn draaitafel staat om op zijn zelfbedachte beats te dansen, toont maar weer hoe Major Lazer het leven ziet. Als een groot feest. En dat was het, afgelopen vrijdag in de Melkweg.

 

STEVEN WILSON - 2/5 - 013Steven Wilson is een muzikale allesvreter en duizendpoot. En dus laat hij...

ISBELLS - 26/4 - MEZZ Het gezelschap Isbells is een van de meest veelbesproken Belgische acts van...