VERSLAG: Boy and Bear - 22/4 - Bitterzoet

VERSLAG: Laura de Lange  

Boy & Bear - Bitterzoet, 22 april 2012

Boy and Bear al is sinds 2009 al een bekende band in Australië, maar toch lijkt het erop dat 2012 het jaar gaat worden waarin zij ook internationaal gaan doorbreken. Behalve dat ze het voorprogramma zijn geweest van Mumford & Sons is ook hun debuutalbum Moonfire uitgekomen. Dit album doet het goed in de chards en is al flink gepromoot door 3fm. Een goede reden dus voor een optreden in Nederland. Zondag 22 april gaven zij een uitverkocht optreden in de Bitterzoet in Amsterdam, Podiuminfo was hierbij om verslag van te doen.

Het publiek heeft er zin in, nog niet eens 5 minuten na het tijdstip dat Boy And Bear zou gaan spelen klapt de zaal al van ongeduld en enthousiasme in hun handen. Gelukkig laten de mannen niet lang op zich wachten en beginnen zij hun optreden met het rustige nummer Lordy May.

Met grote ogen kijken de bandleden de zaal in, blijkbaar had de band niet verwacht dat de zaal zo vol zou zijn. De zanger Dave Hosking spreekt ook zijn verbazing uit naar het publiek en bedankt ze dat ze gekomen zijn. Deze oprechte verbazing zorgt ervoor dat de zaal meteen sympathie voelt voor de band en daardoor is de sfeer erg goed in Bitterzoet.

Na Lordy May speelt Boy and Bear het aanstekelijke nummer Milk & Sticks waardoor de mensen in Bitterzoet niet stil kunnen blijven staan en moeten dansen. Deze danssfeer blijft behouden tijdens het optreden. Bij de wat rustigere nummers luistert het publiek aandachtig maar zodra de gitaren intensiever worden gebruikt danst Bitterzoet erop los.

Echt interessant is het als Boy And Bear een cover doen van Fall At Your Feet van Crowded Houses. Aan het begin van dit nummer drumt de bassist en speelt de drummer banjo. Halverwege het nummer wisselen zij om en spelen weer hun oude instrument. De cover is heel meespelend en spannend neergezet en het illustreert de muzikaliteit van deze Australiërs goed.

Het enige probleem waar Boy and Bear mee te maken hebben is dat de nummers erg op elkaar lijken. De sound van deze band is erg hetzelfde met die van Mumford and Sons, hierdoor lijken ze wat minder excentriek en origineel in hun performance. Toch weten ze door hun charmes en muzikaliteit dit te verbloemen waardoor het niet stoort dat het optreden soms een beetje eentonig is.

Het optreden komt aan zijn einde maar niet voordat de bekende nummers Rabbit Song en Feeding Line zijn gespeeld. Zeker de laatste zorgt voor een golf van enthousiasme in de zaal en het dak van Bitterzoet gaat eraf. Na een oorverdovend applaus en vele bedankjes van de band verlaat het publiek met een wel voldaan gevoel de zaal.

Boy and Bear veelbelovend. Zij zijn het perfecte voorbeeld van hoe folk muziek moet klinken. De meerstemmigheid in de nummers en het gebruik van meerdere instrumenten zorgt ervoor dat het een geweldige avond is. Ook weten de mannen goed het publiek te vermaken en zorgen ze dat je je op je gemak voelt. Als de band iets meer variatie in hun muziek zou hebben dan was het een perfect optreden. Desalniettemin is Boy and Bear een geweldig goede band.

 

SLAGSMÅLSKLUBBEN - 18/4 - MEZZDe bitpopgroep Slagsmålsklubben kwam naar Breda. De bandnaam betekent...

GO BACK TO THE ZOO - 19/4 - TIVOLI De bekende band Go Back To The Zoo gaf 19 april een optreden in een...