VERSLAG: Apparat Band - 19/4 - Melkweg

VERSLAG: Jasper Klomp  

Apparat Band - Melkweg - 19/04

Op de dag van de Duitse taal treedt Apparat Band op in Melkweg Max. Apparat, in het dagelijks leven Sascha Ring, is een uit Berlijn afkomstige muzikant die ooit zijn carrière begon als techno dj. Naarmate hij op zijn albums steeds meer ambient- en popinvloeden toevoegt, komt hij in 2007 na het uitbrengen van het album Walls op het idee om met een band zijn muziek live te vertolken. Om terug te komen op de dag van de Duitse taal: tijdens de intermezzo’s geeft hij in het Engels, maar met een zeer duidelijk Duits accent, aan dat hij het naar zijn zin heeft in Amsterdam. Dat er tijdens zijn zang vanavond van dit Duitse accent niets overblijft, is slechts één van de facetten die erop wijzen dat Apparat Band streeft naar perfectie.

Met een rustige opbouw die uitmondt in een epische finale en de hoge, ijle zang van Ring doet opener ‘Your House Is My World’ denken aan Sigur Rós. Toch zeker iets wat je niet van Apparat Band zou verwachten, ware het niet dat op het in 2011 uitgebrachte The Devil’s Walk een ander geluid te horen is ten overstaan van eerdere albums. Popinvloeden zijn meer aanwezig dan ooit, het instrumentarium rijker en traditioneler.

Meteen daarna wordt met het inzetten van “oudje’’ ‘Arcadia’ duidelijk dat de band het betere beukwerk niet achterwegen laat. Toch speelt dit vanavond slechts een marginale rol. Mede verantwoordelijk hiervoor is drummer Jörg Waehner, die met een geweldige precisie het ene na het andere kleine ritme slaat. Een nummer wat hier exemplarisch voor is, ‘Rusty Nails’, is afkomstig van het album wat Apparat samen met Modeselektor uitbracht onder de naam Moderat.

Het hoogtepunt van de avond, ‘A Bang In The Void’ is ook gestoeld op geweldige percussie. Ring op elektronisch klokkenspel en Waehner op drumpad slaan voortdurend veranderende en van elkaar verschillende ritmes. Dit alles wordt begeleid door synths en strijkers. De rol die de strijkers spelen in de tweede helft van het concert is overigens zeer kenmerkend voor Apparat Band. Met het staccato spel is er vooral oog voor het geheel.

Al met al is het een zeer diverse avond met een constant hoog niveau en enkele prachtige uitschieters. Enige smetjes zijn het rumoerige publiek tijdens de rustige passages, zoals intro’s, en het laatste nummer. Waar er tijdens de rest van de avond een zeer inventieve band aan het werk is te zien, is ‘Black Water’ ingetogen en bij lange na niet zo groots als de rest van de setlist. Desalniettemin bewijst Apparat Band dat er vanuit de bloeiende Berlijnse technoscene ook op andere gebieden in het muzikale spectrum veel te verwachten is.

 

DOPE D.O.D. - 20/4 - TIVOLIDe Groningse rappers van Dope D.O.D. veroveren langzaam de wereld met hun...

THE KYTEMAN ORCHESTRA - 19/4 - 013 In 2009 zet Kyteman (Colin Benders) het land op zijn kop met debuutalbum en...