VERSLAG: The Kyteman Orchestra - 19/4 - 013

VERSLAG:

The Kyteman Orchestra - 19/04 - 013

In 2009 zet Kyteman (Colin Benders) het land op zijn kop met debuutalbum The Hermit Sessions, een mix van hiphop en jazz. Kyteman's Hiphop Orkest reist van festivaltent naar concertzaal en bezorgt menig bezoeker kippenvel met het populaire ‘Sorry’. Het orkest groeit snel buiten het hokje hiphop en duikt in 2011 de Kytopia-studio in voor een nieuwe muzikale reis. Deze reis leidt tot het nieuwe album The Kyteman Orchestra, dat afgelopen maart verscheen. Vanavond wordt het album belichaamd in 013 Tilburg.

Terwijl Bart Constant de avond opent stroomt de zaal vol met een zeer gemêleerd publiek. De Macbook en synthesizers van de Nederlandse artiest vormen een contrast met het gigantische aantal instrumenten die al voor de hoofdact op de achtergrond staan uitgestald. De minimalistische klanken van Bart Constant worden af en toe overstemd door het drukke geroezemoes van het publiek. De ingetogen stukken maken het geheel sferisch en dromerig. Gelukkig speelt de band ook wat up beat nummers, waarbij het publiek op de aanstekelijke ritmes heen en weer beweegt.

Een wolk van rook vult de ruimte zodra het podium wordt klaargemaakt voor The Kyteman Orchestra. Een van de onidentificeerbare personen op het podium stapt uit de rook naar voren. Colin Benders wordt ontvangen met een luid applaus. De band wacht op stilte en begint voorzichtig te spelen. Het nummer bouwt langzaam op. Bij de eerste bombastische climax verlicht het podium zodat het koor ineens zichtbaar is. Colin Benders neemt de rol van dirigent op zich en bestuurt het orkest met zijn hele lichaam. Het orkest - dat even divers is als het publiek - betuigt een interessante mix van muziekstijlen. Jazz en hiphop worden gecombineerd met klassiek en symphonische rock.

In tegenstelling tot het voorprogramma heeft The Kyteman Orchestra geen enkele moeite met het stil krijgen van het publiek. Bezoekers zijn duidelijk onder de indruk van de imposante beleving. Na een muzikale reis van een uur komen alle muzikanten nogmaals het podium op voor een buiging. Omdat het publiek blijft applaudisseren en juichen komt de band terug. Met Colin als dirigent creëert het orkest een indrukwekkende jamsessie. Tijdens een daverend applaus prijzen de muzikanten elkaars prestatie. De mannen hebben het voor elkaar gekregen om verschillende mensen en muziekstijlen bij elkaar te brengen tot een geniaal geheel.

 
festival logo

APPARAT BAND - 19/4 - MELKWEGApparat Band brengt in Melkweg Max het nieuwe geluid van The Devil's Walk ten...

festival logo

ISBELLS - 15/4 - EFFENAAR Heerlijke intieme folk-noir uit België bij Isbells in de Effenaar. Podiuminfo...