VERSLAG: The Smashing Pumpkins - 8/11 - HMH

VERSLAG: Wouter Braaksma  

The Smashing Pumpkins

Vandaag daalt de Smashings Pumpkins zeppelin neer in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Deze tour staat in het teken van het project ´Teargarden By Kaleidyscope´ waarbij Billy Corgan en consorten een album uitbrengen dat 44 nummers bevat. Inmiddels zijn er 10 nummers gratis te downloaden en komt er in 2012 een vervolg in de saga met een album.

Het voorprogramma wordt verzorgt door Ringo Deathstarr. Dit shoegaze trio is het beste te omschrijven als een mix van noise à la A Place To Bury Strangers en het dromerige van Best Coast. Het optreden verloopt niet vlekkeloos. De enige constante inbreng is afkomstig van het vrouwelijke deel van de band. De drummer en gitarist gaan regelmatig de fout in, ook qua zang is de gitarist niet altijd zuiver. Muzikaal klinkt het spannend en smaakt het naar meer, ondanks dat het optreden niet foutloos verloopt. Met je kaartje van vanavond kan je gratis naar de headline show van Ringo Deathstarr in de kleine zaal van Paradiso op 20 november. Ik ga het in ieder geval een extra kans geven met de hoop dat het daar beter uit de verf komt.

Na een korte pauze valt dan eindelijk het achtergrond-doek en er komen propellers tevoorschijn met een hele batterij aan lampen. The Smashing Pumpkins beginnen luid en energiek met ‘Quasar’ en ‘Panopticon’. In het begin komt de lichtshow nog overdonderend over, maar naar mate de show vordert begint de hoeveelheid aan lampen echter te irriteren. Soms wordt het zelfs onmogelijk gemaakt om naar de band te kijken. Het optreden kenmerkt zich door een enorme dynamiek. Door de rustige stukken neemt Billy Corgan je mee naar een paradijs van geluid; om je even later wakker te schudden door een nachtmerrie van geluid. Helaas blijft het niet altijd boeiend omdat na twee derde van de set het tempo begint te vervagen en mist het optreden duidelijk aan kracht.

Later komt het tempo er weer meer in en is te zien dat de band er steeds meer plezier in begint te krijgen. Er komt meer interactie met het publiek en daar reageert het publiek dan weer op. Er wordt heel veel nieuw materiaal gespeeld van ‘Teargarden By Kaleidyscope’ en echte klassiekers blijven in de reguliere set, op ‘Siva’ en ‘Cherub Rock’ na, achterwege.

Bij de toegift worden echter wel twee klassiekers gespeeld. Met ‘Zero’ en ‘Bullet With Butterfly Wings’ laat Smashing Pumpkins nog één keer zien dat het in uitstekende vorm verkeerd. Het publiek gaat jammer genoeg pas nu echt uit zijn dak.

The Smashing Pumpkins overtuigen muzikaal met goed en strak spel. De forse ticketprijs wordt achteraf terugbetaald met een concertduur van ruim twee uur en een kwartier. De lichtshow was om gek van te worden, maar voor de rest hebben The Smashing Pumpkins laten zien nog steeds bestaands recht te hebben. Met Eric van Eerdenburg gesignaleerd in de zaal zou het zomaar kunnen dat Lowlands 2012 een hele lekkere afsluiter op het affiche gaat krijgen.

Verslag en foto's gemaakt op: 08 november 2011

FOTOGRAFIE: Mark Ooms  

Ringo Deathstarr foto The Smashing Pumpkins - 8/11 - HMH Ringo Deathstarr foto The Smashing Pumpkins - 8/11 - HMH Ringo Deathstarr foto The Smashing Pumpkins - 8/11 - HMH The Smashing Pumpkins foto The Smashing Pumpkins - 8/11 - HMH The Smashing Pumpkins foto The Smashing Pumpkins - 8/11 - HMH The Smashing Pumpkins foto The Smashing Pumpkins - 8/11 - HMH The Smashing Pumpkins foto The Smashing Pumpkins - 8/11 - HMH The Smashing Pumpkins foto The Smashing Pumpkins - 8/11 - HMH The Smashing Pumpkins foto The Smashing Pumpkins - 8/11 - HMH
 
 

RIHANNA - 9/11 - GELREDOMEVoor de tweede keer in anderhalf jaar staat zangeres Rihanna in het Gelredome...

EXCELSIOR RECORDINGS LABEL NIGHT - 4/11 - MEZZ De drie Excelsior toppers GEM, awkward i en Tom Pintens kwamen op vrijdag 4...