VERSLAG: Bad Religion - 3/8 - 013

VERSLAG: Wouter Braaksma  

Bad Religion

Ondanks dat Bad Religion nooit echt groot commercieel succes heeft gehad, is het toch een grote naam binnen de punk scene en een inspiratiebron voor veel hedendaagse punk bands. Begonnen in de jaren ‘80 tourt de band nog steeds volop. Vandaag speelt Bad Religion in de 013 te Tilburg, en vraag ik me af of de band nog net zo’n energie heeft als 30 jaar geleden.

Voordat die vraag beantwoord wordt, openen eerst The 101’s de avond. De muziek is niet gemakkelijk in een hokje te plaatsen. Het gaat van punk naar rock ’n roll, van metal naar hard rock. De band bestaat uit jongen muzikanten die vol energie zitten. Ze zijn ontzettend enthousiast, je ziet duidelijk dat ze blij zijn om voor zo’n grote band te mogen openen en dan ook nog in zo’n grote zaal. De nodige clichés passeren wel de revue, een gitarist die te vrolijk lacht en alsmaar rondjes loopt op zijn gebied van het podium. Dat is ook gelijk de kritiek van het optreden; de band heeft geen duidelijk eigen gezicht en kijkt teveel af van bands als Blink 182 en Peter Pan Speedrock, waar duidelijk de muzikale inspiratie vandaan is gehaald. Aan het einde wordt het toch nog wat krachtiger met twee sterke songs, en is de inmiddels volgestroomde 013 een klein beetje opgewarmd.

Na een korte onderbreking komen de heren van Bad Religion het podium op. Het eerste wat opvalt is dat het podium leeg is, met weinig fratsen. De band heeft weinig versterkers en monitoren op het podium staan, maar daardoor heeft de band wel extra ruimte. Die ruimte wordt zeker benut en de bandleden staan dan ook geen moment stil. Greg Graffin, de zanger van Bad Religion, staat erbij als een predikant die vol passie zijn geloof met idealen verkondigd aan het publiek. Er is veel connectie met het publiek, maar ook tussen de bandleden straalt het plezier om samen te spelen er vanaf. Bij de boomlange bassist wordt de microfoon standaard naar beneden gehaald en dit soort geintjes blijven het hele concert lang doorgaan, leuk om naar te kijken. Zelfspot heeft de band ook wanneer ze refereren naar een single die 800 views haalden in 3 maanden en het feit dat ze 756ste stonden op Youtube. Er wordt verteld dat het een commercieel succes voor ze was en ze slaan precies de spijker op de kop. Oude nummers worden gespeeld zoals “infected”, “American Jesus” en “Punk Rock Song”, maar echte hits, daar ontbreekt het aan. Daarom is het fascinerend dat de band gewoon blijft doen wat ze leuk vinden en er nog volle zalen mee trekken ook.

Waar ik me normaal gesproken groen en geel erger aan bands die na een paar nummers spelen minuten lang spreken over koetjes en kalfjes, en dat vooral herhaaldelijk doen, weet Bad Religion het spontaan te houden met hun humor en zonder al te veel geslijm richting het publiek.De hele show stond in het teken van plezier; plezier maken met het publiek en plezier maken onderling. En dat is knap als je nagaat dat de band al 30 jaar meedraait. Met bandleden dik in de 40 is na afloop mijn vraag dan ook beantwoord; Bad Religion is zeker niet uit gerangeerd en staat nog steeds aan de top. Hier kunnen veel bands nog iets van leren.

Verslag en foto's gemaakt op: 03 augustus 2011

FOTOGRAFIE: Marco van den Hout  

The 101’s foto Bad Religion - 3/8 - 013 The 101’s foto Bad Religion - 3/8 - 013 The 101’s foto Bad Religion - 3/8 - 013 The 101’s foto Bad Religion - 3/8 - 013 Bad Religion foto Bad Religion - 3/8 - 013 Bad Religion foto Bad Religion - 3/8 - 013 Bad Religion foto Bad Religion - 3/8 - 013 Bad Religion foto Bad Religion - 3/8 - 013 Bad Religion foto Bad Religion - 3/8 - 013 Bad Religion foto Bad Religion - 3/8 - 013 Bad Religion foto Bad Religion - 3/8 - 013 Bad Religion foto Bad Religion - 3/8 - 013
 
 

WITHIN TEMPTATION - 25/9 - 013Within Temptation raast over de wereld en doet Nederland een aantal keer aan,...

THE NATIONAL - 13/7 - 013 The National stond met hun High Violet 2011 tour in een uitverkochte 013....