VERSLAG: R. Kelly - 19/4 - HMH

Podiuminfo was aanwezig bij R. Kelly in Heineken Music Hall voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 10 foto's.

VERSLAG: Randy Timmers  

R. Kelly

Er is geen grotere r&b-ster dan R. Kelly. Punt. De man heeft genoeg hits binnen het genre op zijn naam staan om vier schijfjes van een compilatie-album mee te vullen. En iedereen, van Bruno Mars tot aan de geluidstechnicus van vanavond, kan er wel een paar meezingen. Leuk al die succesnummers, maar hoe brouw je er in Godsnaam een setlist van waarmee je iedereen tevreden stelt?

Laat het aan een geniale muzikant over om met een goed idee hiervoor te komen. Het concert van vanavond is een uitverkochte greatest hits show waarin meer dan dertig klassiekers voorbij komen. Voor het eerst in naar eigen zeggen vijftien jaar staat R. Kelly weer in een Nederlandse concertzaal en met een lullige vijftien liedjes kan hij dus niet komen aanzetten. Na nog geen tien minuten is de eerste batch fan favorites de revue al gepasseerd. In snippet-versies van soms nog geen minuut per nummer worden onder andere ‘Snake’, ‘Thoia Thoing’, ‘Home Alone’, ‘Hotel’, ‘Gigolo’ en ‘Fucking You Tonight’ uitgevoerd. Hit na hit na hit. En dan hebben we alleen nog maar de tracks gehad waar de R. niet veel meer dan het refrein van zong.

Het echte eigen werk volgt echter niet lang erna. ‘You Remind Me Of Something’ tot aan de bridge. Outro-loze versies van ‘When A Woman's Fed Up’, ‘I Wish’ en de remix van ‘Ignition’. Een couplet van ‘Down Low’ gevolgd door een couplet van ‘Down Low Double Life’. De intro van ‘Bump ’N Grind’ met aansluitend het middenstuk van de remix van dit nummer. Haastige acapella versies van ‘R&B Thug’ en ‘Sex In The Kitchen’. Het is een enge gedachte dat er zelfs nog hits zijn die helaas niet op de setlist staan, zoals ‘The World’s Greatest’, ‘If I Could Turn Back The Hands Of Time’, ‘Gotham City’ en de remix van ‘I'm A Flirt’. R. Kelly brult met nog evenveel stemkracht als in de jaren negentig tientallen r&b-krakers de zaal in en het publiek is laaiend enthousiast. Er wordt gegild, gezongen, gedanst, gelachen, gezwaaid met mobieltjes en geflirt met de 44-jarige zanger, die al deze liefdesuitingen meer dan eens beantwoord.

Ondanks de geweldige publieksparticipatie- en interactie en de langste setlist die ooit op de podiumvloer van de HMH is geplakt, is er ook het een en ander op de show aan te merken. Zo staat veel van de zang tijdens de openingsminuten op band. Een videoscherm, een spectaculaire lichtshow en andere versieringen ontbreken. Vooral de oudere fans klagen achteraf terecht over de soms extreem korte nummers. Er worden vanavond maar twee liedjes in vol ornaat uitgevoerd: ‘I Believe I Can Fly’ en de uitstekende nieuwe single ‘When A Woman Loves’. Ook komt Kelly soms nogal gehaast over. Hij kijkt op zijn horloge, vraagt zich hardop af welke hits hij nog kan spelen en er is ook geen toegift. Het concert begon rond half tien en is iets na half elf alweer afgelopen.

Maar hoewel de show niet zonder aanzienlijke minpunten is, zijn het vooral de goede momenten die blijven hangen. De vrij ranzige beeldspraak tijdens ‘Strip For You’. De humoristische hoge noten aan het einde van ‘Feelin' On Yo Booty’. De kippenvel wanneer de hele zaal meezingt met ‘I Believe I Can Fly’. En tot slot de heerlijk feestelijke sfeer tijdens ‘Step In The Name Of Love’ (de radiovriendelijke remix) en ‘Happy People’. Met meer dan dertig hits zit er voor iedereen wel een hoogtepunt bij. Een geslaagde greatest hits show dus, die helaas véél te snel afgelopen is.

FOTOGRAFIE: Luuk Denekamp  

R. Kelly foto R. Kelly - 19/4 - HMH R. Kelly foto R. Kelly - 19/4 - HMH R. Kelly foto R. Kelly - 19/4 - HMH R. Kelly foto R. Kelly - 19/4 - HMH R. Kelly foto R. Kelly - 19/4 - HMH R. Kelly foto R. Kelly - 19/4 - HMH R. Kelly foto R. Kelly - 19/4 - HMH R. Kelly foto R. Kelly - 19/4 - HMH R. Kelly foto R. Kelly - 19/4 - HMH R. Kelly foto R. Kelly - 19/4 - HMH
 
 

STAFF BENDA BILILI - 19/4 - OOSTERPOORTNa een succesvol festivalseizoen vorig jaar keert de Congolese groep Staff...

JACQUELINE GOVAERT - 16/04 - PARADISO Na de geboorte van haar 2e kindje trapt Jacqueline Govaert vanavond in...