VERSLAG: Hit Squad - 5/6 - Hedon

VERSLAG:

Hit Squad - 5/6 - Hedon

Dat Zwolle goed is in het boeken van oldscool hiphop acts bewees het al eerder dit jaar met optredens van Xzibit en Method Man. Afgelopen zaterdag werd het rijtje aangevuld met de Hit Squad . Een groep die bij de nieuwere generatie hiphop fans misschien niet zo snel een lichtje doet branden; maar met leden als EPMD, Redman en Das EFX zeker haar respect verdient. Velen weten het niet, maar Hit Squad was de eerste echte Squad in de hiphop en dus de voorganger van legendarische groepen als Flipmode Squad, Terror Squad en zelfs het tegenwoordige zo populaire Cash Money (met onder andere Lil’Wayne als lid).

Uiteraard is niet de hele Squad afgereisd naar onze hiphop hoofdstad, maar met PMD , Das EFX en viervoudig Grammy winnaar DJ Scratch in huis valt er genoeg te genieten. Zoals het hiphop kenmerkt opent de show veel te laat en het is pas half elf als we Scratch zien plaats nemen achter de DJ tafels. Kort erna rent Das EFX het podium op en met hun ‘Iggedy’ stijl knallen ze de eerste lekkere nummers de zaal in. ‘They want EFX’ , wat misschien wel hun bekendste nummer is, word al als tweede track ten gehore gebracht.

Net als je denkt dat de heren in het punt van de show zijn aanbeland waarop even drinken gehaald kan worden komt PMD op zijn dooie gemakje het podium opslenteren. De EPMD wederhelft staat, gekleed met zijn kenmerkende vishoedje, gemakkelijk op het podium en rapt zijn nummers super relaxt en laat vanaf de eerste seconde diepe indruk achter.

Als halverwege Brainpower nog opduikt, is de oldscool avond helemaal compleet. In tegenstelling tot zijn normaal gesproken poppy nummers laat de MC hier horen dat hij met een oldscool versie van de ‘California love’ instrumental ook heel goed uit de voeten kan. Brainpower zou zo getekend kunnen worden als eerste Nederlandse Hit Squad lid!

Hit Squad mag dan niet populair genoeg zijn om het Hedon uit te verkopen, ze hebben zonder twijfel laten zien dat ze elke cent waard zijn. Met PMD als opa in het midden, Das EFX als zijn drukke kleinkinderen die wat heen en weer rennen en DJ Scratch als rustige motor die wederom bewijst de beste hiphop DJ van de wereld te zijn kan je gewoon niet anders dan geïmponeerd wegwandelen. Ik heb in ieder geval al weer zin in de volgende Hedon hiphop avond!

 

RAGE AGAINST THE MACHINE - 9/6 - GELREDOMEBam! Rage Against The Machine is na het afsluiten van Pinkpop twee jaar...

VILLAGERS - 14/6 - PARADISO Het moet raar zijn voor een band om twee keer in drie maanden tijd in precies...