VERSLAG: Laura Jansen - 19/5 - Effenaar

Podiuminfo was aanwezig bij Laura Jansen in Effenaar voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 12 foto's.

VERSLAG:

Laura Jansen - 19/5 - Effenaar

Na haar ontdekking door John Ewbank, heeft de Nederlands/Amerikaanse Laura Jansen nauwelijks nog introductie nodig. In zeer korte tijd wist zij in Nederland door te breken met haar vrolijke liedjes. Het is vanavond dan ook druk in de Effenaar, er staat een bescheiden rij voor de ingang, en al vlak nadat de grote zaal open is gegaan staan de eerste fans al te dringen voor het podium.
Eigenlijk had dit concert al plaats zullen vinden in april, maar als gevolg van de beruchte aswolk van de vulkaan op IJsland, is het optreden verplaatst.

Laura Jansen, woonachtig in de Verenigde Staten, behoort tot het Amerikaanse muzikanten collectief dat zich voornamelijk ophoudt in het Hotel Café in Hollywood. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat zij haar voorprogramma van deze avond heeft gekozen uit deze zelfde vriendenkring.
Anders dan de naam doet vermoeden is singer/songwriter Cary Brothers geen duo van 2 broers, maar slechts Cary zelf, met achternaam Brothers, en aangevuld met een extra gitarist. Cary brengt welliswaar rustige liedjes, maar weet toch de aandacht van het publiek te pakken door zijn uitstraling en geestige presentatie. Zo vertelt hij een hilarisch verhaal dat hem overkwam in Nederland toen iemand hem salmiak liet proeven. Behalve op gitaar maakt hij ook schaamteloos gebruik van de piano van Laura Jansen om daar liedjes op te spelen, en als klap op de vuurpijl komt Laura zelf ook nog een liedje meespelen.

Nu het publiek inmiddels een beetje opgewarmd is, wordt het tijd voor Laura Jansen. Na de perikelen rond de eerder genoemde aswolk, en het gedwongen moeten afbreken van haar tour (Haar band zat vast in de V.S.), moet Laura gedacht hebben, dit overkomt mij niet nog eens. In korte tijd heeft zij een begeleidingsband samengesteld uit louter Nederlandse muzikanten. En dat zijn niet de minsten, we zien Wouter Rentema (GEM) op drums, JanPeter Hoekstra (Krezip, The Sheer) op gitaar, en Jan Teertstra op bas.
De sfeer zit er gelijk goed in als Laura twee van de bandleden aan het publiek voorsteld als zijnde nog beschikbaar, waardoor er een schokgolf door de eerste rij met jonge meisjes gaat. Jansen zingt voornamelijk vrolijke liedjes van haar cd Bells, begeleid op piano. Tegen alle wetten der setlisten in wordt gelijk al in het begin haar grote hit 'Wicked World' ingezet, massaal meegezongen door het publiek. Verder wordt ook de gitarist van Cary Brothers er nog een keer bijgesleept om een liedje mee te spelen, en ook de dankzij Giel Beelen bekend geworden cover van 'Use Somebody' van Kings of Leon mag natuurlijk niet ontbreken.

Ergens halverwege het optreden verlaat Laura de piano om de Sesamstraat klassieker 'If Moon Was Cookie' te gaan spelen, daarbij zichzelf begeleidend op ukelele. Dit draait uit op een beetje melige vertoning als de jonge meisjes vooraan zich een deuk giegelen, en Laura giegelt vrolijk mee. Het publiek deze avond is behoorlijk gemengd. Behalve de eerste rij met meisjes, daarachter hun moeders en andere begeleiders, zie je verder in de zaal ook wat ouder publiek.
Kennelijk speelt Laura voor alle leeftijden. Opvallend is ook haar band. De eerder genoemde muzikanten hebben naar eigen zeggen slechts 2 dagen in de oefenruimte doorgebracht, en het optreden van vanavond is pas het tweede van de hele tour. Een flink compliment voor de begeleiding is dan ook zeker op zijn plaats, want het klinkt alsof men al jaren samenspeelt. Er is duidelijk een onderlinge klik, en ook met Laura zelf.

Al met al beleeft het publiek een zeer onderhoudende avond met de vrolijke Laura Jansen. Het is erg jammer dat zij aan de overkant van de grote plas woont, want met dit soort voor-elk-wat-wils optredens kan zij gemakkelijk elke week een zaal ter grote van de Effenaar vullen.

FOTOGRAFIE: Marcel Poelstra  

 foto Laura Jansen - 19/5 -  Effenaar  foto Laura Jansen - 19/5 -  Effenaar  foto Laura Jansen - 19/5 -  Effenaar Laura Jansen foto Laura Jansen - 19/5 -  Effenaar Laura Jansen foto Laura Jansen - 19/5 -  Effenaar Laura Jansen foto Laura Jansen - 19/5 -  Effenaar Laura Jansen foto Laura Jansen - 19/5 -  Effenaar Laura Jansen foto Laura Jansen - 19/5 -  Effenaar Laura Jansen foto Laura Jansen - 19/5 -  Effenaar Laura Jansen foto Laura Jansen - 19/5 -  Effenaar Laura Jansen foto Laura Jansen - 19/5 -  Effenaar Laura Jansen foto Laura Jansen - 19/5 -  Effenaar
 
 

JASON RICCI & THE NEW BLOOD - 19/5 - EFFENAARJason Riccie is een uitzonderlijk talent. Met punk haar en een grote...

THE ZOMBIES - 22/4 - EFFENAAR The Zombies is al zo'n 50 jaar oud en tourt nog steeds met flinke regelmaat....