VERSLAG: Frank Boeijen - 14/11 - Tivoli

VERSLAG:

Frank Boeijen - 14/11 - Tivoli

Ter gelegenheid van zijn 23e album ‘Camera’, keert zanger Frank Boeijen voor heel even terug naar de poppodia. De zanger uit Nijmegen speelt al ruim twintig jaar voor bomvolle theaterzalen, maar de release van zijn nieuwe plaat werd gevierd in de Doornroosje. Ook Tivoli in Utrecht wordt aangedaan door Boeijen, aan de vooravond van zijn theatertournee.

Begin jaren ’80 werd de zanger en liedjesschrijver bekend met pophits als ‘Verjaardagsfeest’, ‘Linda’ en ‘Kronenburg Park’ toen zijn Frank Boeijen Groep één van de meest vooraanstaande bands was van de bloeiende nederpop. Met het aanbreken van de jaren ’90 hadden veel genregenoten al een stille dood gestorven en met het uiteenvallen van de Frank Boeijen Groep en Het Goede Doel – beide in 1991 – sloegen de betrokken muzikanten een andere weg in. Boeijen ging solo en werd zanger van het ernstige lied. Op de albums ‘As’ en ‘Camera’ vinden pop en rock toch weer hun weg.

In Tivoli toont Boeijen zich een gepassioneerd chansonnier tijdens de ballades. Met bibberende handen en gesloten ogen zingt hij ‘De Verzoening’; een publieksfavoriet. Als een volleerd verhalenvertaler brengt Boeijen luisterliedjes als ‘Het Huis van Hans’ en ‘De Onderkant van de Hemel’. De band achter de zanger blijft zeker niet onzichtbaar en de individuele muzikanten krijgen uitgebreid de ruimte om te soleren. Vooral in vlottere nummers wordt hier op speelse wijze mee omgegaan.

Het verschil tussen poppodium en theaterzaal wordt vooral duidelijk tijdens de rustige liedjes. Veel mensen hebben moeite om hun aandacht erbij te houden. Wat dat betreft was het een slimme keuze van Boeijen om ooit in het theatercircuit te gaan touren. Dan vang je de luisteraars met je liedjes, zonder dat er een groots refrein aan vast hoeft te zitten. En een groot deel van het publiek oogt ook al niet veel jonger dan de zanger in kwestie.

Fans van het jaren ’80-werk van Frank Boeijen worden hevig teleurgesteld, want er passeren nauwelijks hits uit de periode. Geen ‘Verjaardagsfeest’, geen ‘Zwart Wit’, geen ‘1.000.000. Sterren’, geen ‘Welkom In Utopia II’. Vooral het eerste deel van het concert leunt grotendeels op liedjes van ‘Camera’ en ander solowerk. ‘Kronenburg Park’ komt wel voorbij, tot enorme vreugde van de aanwezigen. Mannen van diep in de dertig slaan de armen om elkaars schouders en zingen luid “ga die wereld uit”.

De nummers van ‘Camera’ doen het prima live, maar het merendeel van het publiek had overduidelijk gehoopt op een greatest hits-show. Waarschijnlijk is dat voor de poppodia ook een betere keuze dan een setlist gevuld met bijna louter nieuw werk en ballads – cd-presentatie of niet. Het toont wel aan waarom Frank Boeijen liever de theaters aandoet…

 

THE SOUNDS - 17/11 - MELKWEGThe Post-punkers van The Sounds staan met hun opvallende zangeres nog altijd...

WILCO - 17/11 - EFFENAAR Wilco, dit jaar 15 jaar oud, heeft zorgvuldig aan hun status gebouwd de...