VERSLAG: Editors - 11/11 - 013

VERSLAG: Steven van Beek  

Editors - 11/11 - 013

Dat de HMH in Amsterdam in één uur uitverkocht voor Editors is eigenlijk nog helemaal niet zo verrassend. De optredens van Editors zijn altijd uitverkocht en ook 013, Melkweg en Oosterpoort zaten tot de nok toe vol. Deze optredens verkochten overigens al uit vóórdat het album In This Light and on This Evening het levenslicht zag. En hoewel dit album toch wel heel anders is dan zijn voorgangers, werken ook deze nummers live erg goed, zo bleek in de Tilburgse 013.

Dat Editors al bezig is om de grotere zalen te bespelen, is vanaf het begin al duidelijk. Een groot LED-scherm hangt achter de band, een teken dat Editors het visuele aspect van hun live-shows gaat verbeteren. Keerzijde hiervan is echter dat Tom Smith en de zijnen nauwelijks aandacht besteden aan het aanwezige publiek. Ze spelen hun nummers met opvallend minder enthousiasme dan voorheen. En natuurlijk, ze spelen nog altijd strak, bezwerend en intens. De zang van Smith gaat door merg en been, wat soms de koude rillingen oplevert en soms juist een warm gevoel opwekt, maar op de één of andere manier lukt het de band niet om de zaal écht in hun greep te krijgen. Het publiek klapt vrolijk mee met alle nummers (en dat is soms behoorlijk irritant) en regelmatig is er veel geroezemoes hoorbaar.

Een LED-scherm is in een zaal als 013 niet echt van grote waarde. Er worden geen beelden op geprojecteerd, maar lichtjes in diverse vormpjes. Ach, door het donkere licht krijgt de duistere muziek natuurlijk wel een extra dimensie, een dimensie die in een HMH waarschijnlijk goed zal werken en deze show lijkt, zoals eerder gezegd, een opmaat naar die grotere optredens. Een oefening. Een try-out. Toch is er genoeg te genieten. Het werkelijk prachtige ‘The Boxer’ van het laatste album roept echt de nodige emoties op en ‘Smokers Outside the Hospital Doors’ is van een klasse apart. Dat Editors nauwelijks gitaren gebruiken op hun laatste album blijkt live niet erg te kloppen, maar dat er meer geëxperimenteerd wordt met electronica is wel een feit. ‘Camera’, van The Back Room, behoeft geen gitaren meer en kent een geheel nieuwe stijl, met de authentieke sfeer.

Editors in 013 heeft dus nogal veel weg van een try-out voor de grotere optredens. Dat is jammer, want het verschil tussen een zaal als 013 en een zaal als HMH is flink. De clowneske uitspattingen van Tom Smith zijn nogal verdwenen en dat is jammer. Toch scoort Editors ook in 013 een dikke voldoende, vooral te danken aan het sterke ouevre van de band.

FOTOGRAFIE: Roy Maas  

Wintersleep foto Editors - 11/11 - 013 Wintersleep foto Editors - 11/11 - 013 The Maccabees foto Editors - 11/11 - 013 The Maccabees foto Editors - 11/11 - 013 The Maccabees foto Editors - 11/11 - 013 Editors foto Editors - 11/11 - 013 Editors foto Editors - 11/11 - 013 Editors foto Editors - 11/11 - 013 Editors foto Editors - 11/11 - 013 Editors foto Editors - 11/11 - 013 Editors foto Editors - 11/11 - 013 Editors foto Editors - 11/11 - 013
 
 
festival logo

MOBY - 10/11 - 013Dit jaar kwam Moby met zijn nieuwe album Wait For Me. Maar de heer is al vele...

festival logo

ARCTIC MONKEYS - 11/11 - HEINEKEN MUSIC HALL Na de absolute en succesvolle hoofdact te zijn geweest op Lowlands dit jaar...