RECENSIE: The Roseline - Blood

Roseline
recensie cijfer 2017-10-19 Blood is het vijfde album van The Roseline. De band uit Kansas draait om singer-songwriter Colin Halliburton die niet alleen de zangpartijen en akoestische gitaar voor zijn rekening neemt, maar ook verantwoordelijk is voor de productie van de plaat.

The Roseline bestaat dit keer, naast Halliburton, uit multitasker Jeff Jackson (o.a. elektrische gitaar, contrabas en pedalsteel), Ehren Starks (alle toetsen), Kris Losure (gitaar) en Jim Piller (drums). The Roseline maakt laid-back alt-country in de stijl van Whiskeytown c.q. Ryan Adams en oudgedienden als Gram Parsons en The Band. Er zijn slechtere referenties denkbaar.

Op Blood bezingt Halliburton de dagelijkse strubbelingen van het muzikantenbestaan en de moeizame instandhouding van relaties. Dit levert soms amusante observaties op zoals: ”And that gap between your teeth is so adorable to me” in ‘Held Your Hair’. De laid-back sound op het album wordt vooral bepaald door het aangename stemgeluid van Halliburton en de pedalsteel van Jackson die in de meeste nummers de hoofdrol opeist.

Uitschieters bevat de plaat niet. Daarvoor zijn de composities niet onderscheidend genoeg en gebeurt er te weinig qua tempo en opbouw. De plaat lijdt daardoor wat aan eenvormigheid. De gastbijdragen van de dames Leslie Butsch (saxofoon op ‘Moving In A Dress’), singer-songwriter Heidi Gluck (backing vocals op o.a. ‘Hurry Up & Wait’ en ‘Work & Love’) en Vera Valentine (viool) zijn dan ook meer dan welkom.

The Roseline is geen koploper in het genre, maar een sympathieke middenmoter die met Blood een aardige zondagochtendplaat aflevert. Het album is met 12 tracks in meer dan 50 minuten wel wat aan de lange kant. Met een strengere songselectie, compactere songs en meer variatie in tempo en opbouw moet The Roseline de aandacht van de luisteraar beter weten vast te houden. Wellicht een ideetje voor album nummer zes.
Recensent:Bart Slaats Artiest:The Roseline Label:Bertus
Cover The Dream Syndicate - How Did I Find Myself Here?

The Dream Syndicate - How Did I Find Myself Here? The Dream Syndicate was in de begin jaren ’80 één van de bekendste...

Sass Jordan

Sass Jordan - Racine Revisited 1992 Was het jaar dat R.E.M. het zeer succesvolle Automatic For The People...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT