RECENSIE: Frankie Chavez - Double Or Nothing

Chavez
recensie cijfer 2017-11-23 November 2015, nu precies twee jaar geleden, vond in Parijs het optreden plaats van Eagles Of Death Metal dat bruut werd verstoord door een terroristische aanslag. Ook op andere plaatsen in de stad kwamen veel mensen op verschrikkelijke wijze om het leven. De Portugese muzikant Frankie Chavez besloot om een dag na de schokkende gebeurtenissen zijn emoties in muziek om te zetten en schreef ‘My Religion’. Dit zou dezelfde nacht nog zou worden opgenomen en uiteindelijk als openingstrack van zijn eerder dit jaar verschenen album Double Or Nothing worden gebruikt.

Drie jaar na zijn album Heart & Spine zouden deze gebeurtenissen tevens de basis vormen voor het nieuwe materiaal dat we hierop terugvinden. Niet alleen de vele optredens van de getalenteerde muzikant en zijn band waren er de oorzaak van dat het allemaal wat lang duurde maar eerder dit jaar werd Chavez ook nog eens vader van een tweeling.
Het zette hem aan het denken en bracht hem op de in de blues zo gebruikelijke ‘Crossroads’ waar een keuze moest worden gemaakt. ”Ik moest kiezen tussen twee mogelijkheden: Of volledig voor de muziek gaan of er mee stoppen en iets geheel anders doen”, aldus Chavez die daarmee de titel voor zijn nieuwe album verklaart.

Voor de muzikant die tot de grootste talenten van Portugal behoort is dit album in veel opzichten belangrijk gebleken in zowel zijn muzikale als in zijn persoonlijke ontwikkeling. Met zijn bandleden heeft hij de lat hoog gelegd door veel stijlen samen te laten komen waardoor het album een veelzijdig karakter heeft gekregen. Stoere roots-invloeden als country-rock, Americana maar ook rockabilly en blues vinden we terug op Double Or Nothing. In het ruim zes minuten durende ‘Time For A Change’ wordt de luisteraar zelfs meegenomen op een zwaar psychedelische trip in dit indrukwekkend sterk opgebouwde muzikale epos. Ook wanneer Chavez zich aan een stevige boogie vergrijpt is de Mellotron of de Korg MS-10 nooit ver weg. Prachtig is ook het daaropvolgende semi-akoestische ‘Strong Enough To Pray’ waarin verschillende gitaarklanken op vernuftige wijze in elkaar overlopen en de gevoelige kanten van deze muzikanten laten horen.
Hoewel Chavez beschikt over een bijzonder aangenaam stemgeluid wordt het hoogtepunt van dit album toch echt gevormd door een instrumental waarin alle muzikanten de ruimte krijgen om zich volledig te laten gaan tijdens de prachtige soundscapes van ‘Sliding Donnie’.

Frankie Chavez heeft met Double Or Nothing aangetoond de juiste keuze te hebben gemaakt. Nu maar heel erg hopen dat het publiek daar net zo over denkt.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Frankie Chavez Label:Universal
Cover End of the Dream - Until You Break

End of the Dream - Until You BreakDe plaat is al een tijdje uit, maar nu ligt hij toch voor ons. Het gaat om...

Mettler

Kiki Mettler - Feathers In de categorie ‘Singer-songwriters uit eigen land’ zijn de laatste jaren...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT