RECENSIE: Kane Strang - Two Hearts And No Brains

Strang
recensie cijfer 2017-09-15 De Nieuw-Zeelandse band rondom Kane Strang boekte in hun thuisland al wat succes met een eerste album, maar nu deze zomer het tweede album uitkwam, is het balletje pas echt gaan rollen. Waar hij op zijn eerste plaat nog alle instrumenten zelf inspeelde en de rauwheid daarvan overheerste, is er voor het tweede album Two Hearts And No Brain een hele band ontstaan. Het is nonchalante indiemuziek die zichzelf enerzijds niet zo serieus lijkt te nemen en daarin niet terugvalt in vrolijke popinvloeden, maar juist grunge-achtige geluiden laat horen.

Het nummer ‘My Smile Is Extinct’ is heel terecht de eerste single van het album. Het liedje valt direct op om verschillende redenen. Als eerste omdat het iets vrolijker klinkt dan de rest van de muziek, maar ook doordat het een pakkende melodie heeft dat al gauw mee te neuriën is. Wat het nummer verder zo leuk maakt is de tekst. Strang vertelt over een meisje dat hem dumpt: “Yes, she is the best I’ve ever had. I’ll say it to her face and I’ll say it to her dad.” Helaas vertelt ze hem vervolgens dat ze iemand anders heeft ontmoet en bezingt Strang hoe het leven niet meer ziet zitten. De vrolijke melodie haalt het zwarte randje van de tekst weg. Strang weet met zijn nonchalante manier van zingen en pakkende teksten verhalen en anekdotes in zijn muziek over te brengen die wringen en zich daarmee onderscheiden. Ook de volgende single is ‘Oh So You’re Off I See’ laat een donker randje doorschijnen, maar hier is de grunge-invloed beter voelbaar. De rest van het album trekt als een stoet voorbij en blijft goed, maar doordat er, op het eerste gezicht, weinig variatie in de nummers zit, trekt het niet vaak de aandacht.

Er is al veel indiemuziek gemaakt de afgelopen jaren, maar toch weet Kane Strang iets verfrissends neer te zetten. Waar de meeste muzikanten gauw teruggrijpen naar pop en vrolijkheid, doet Kane Strang dat op Two Hearts And No Brain niet. Hij heeft zijn zinnen juist op eind jaren ’90 en begin 2000 gezet en laat grunge en alternatieve rock doorklinken. Dit maakt de plaat interessant, rauw, maar af en toe ook een beetje te veel van hetzelfde.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Kane Strang Label:Dead Oceans
TITK

This Is The Kit - Moonshine FreezeFolkzangeres Kate Stables brengt met Moonshine Freeze haar vierde album...

Cover James Elkington - Wintres Woma

James Elkington - Wintres Woma De onvervalste authenticiteit van Nick Drake en de nuchtere ambiance van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT