RECENSIE: Chastity Belt - I Used To Spend So Much Time Alone

Belt
recensie cijfer 2017-09-21 De onbezorgde jeugdjaren, konden die maar langer duren. Want wanneer de volwassenheid intreedt, wordt de realiteit steeds minder onbekommerd en meestal ook een stuk zorgelijker. Voor de dames van Chastity Belt lijken de onbezorgde jaren ook voorbij, getuige hun nieuwe album I Used To Spend So Much Time Alone. Het klinkt een stuk volwassener en daardoor ook serieuzer dan hun eerdere werk en er is dan ook geen plek meer voor melige liedjes als ‘Pussy Weed Beer’.

De wat onbezonnen punk nummers hebben plaats gemaakt voor weldoordachte post-punk, maar dan minder donker dan je hierbij zou verwachten. De muziek kenmerkt zich door heldere gitaarmelodieën met een wat dromerige sfeer. Maar de teksten verraden een niet echt vrolijke onderlaag waarin het duidelijk is dat volwassen worden in deze onzekere tijden niet zonder zorgen is. Dit is te horen in het openingsnummer ‘Different Now’, dat nog wel begint met een speels gitaar melodietje en baslijn, maar een serieuze ondertoon laat horen. Dit is helemaal het geval in het melancholische en wat trieste ‘What The Hell’.

“I’m not OK, I want to complain” zingt zangeres Julia Shapiro in ‘Complain’ en er valt dan ook genoeg te klagen in het getergde liedje. Even verderop in ‘Used To Spend’ klinkt het “I wanna have some self control, I wanna be sincere”. Het is duidelijk dat de jonge dames nogal worstelen met hun “coming of age” en veel om over na te denken hebben. Dit leidt tot frustratie, boosheid en onzekerheid en tot een fraai nummer als ‘5am’.

Al deze onzekerheden levert wel een mooie verzameling muziek en een hele fraaie plaat op, met sterke liedjes en treffende teksten. Stuk voor stuk zijn het verhalende, schurende nummers die wat ongemakkelijks krijgen, maar wel onder je huid kruipen. I Used To Spend So Much Time Alone is een knappe prestatie van deze Amerikaanse band uit Walla Walla in Washington.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Chastity Belt Label:Hardly Art
Cover Arcade Fire - Everything Now

Arcade Fire - Everything Now Arcade Fire heeft met Reflektor (2013) de hoogste status bereikt in...

Chesnutt

Cody ChesnuTT - My Love Divine Degree Cody ChesnuTT verwierf in 2002 de nodige faam met z'n lofi soulalbum The...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT