RECENSIE: Paul Simon - The Concert In Hyde Park

Paul Simon
recensie cijfer 2017-08-17 In 2012 was Paul Simon headliner van het Hard Rock Calling festival. In Hyde Park te Londen speelde hij een uitgebreid overzicht van zijn carrière. Het centrale middelpunt vormt album Graceland gespeeld met de originele muzikanten. De 26 nummers tellende setlist biedt echter ook voldoende ruimte voor de rest van zijn oeuvre. Met The Concert In Hyde Park is het optreden nu op DVD en CD verschenen.

Paul Simon bewijst zichzelf wederom als een sterk performer. De plaat en DVD schiet langs louter hoogtepunten. Live krijgen de nummers veelal een losse interpretatie. Dat maakt deze opname spannend. De verschillende gastartiesten maken het geheel ook interessant. Reggaezanger Jimmy Cliff krijgt een hoofdrol met vier verschillende nummers. Helaas hebben slechts twee nummers de CD gehaald. Maar ‘Vietnam’, dat ook op de CD staat, is één van deze hoogtepunten. De blazers stuwen het nummer op en Jimmy Cliff zingt zijn klassieker gepassioneerd. De glimlach van Paul Simon verdwijnt geen seconde van zijn gezicht en met een gospelinterpretatie vult hij Cliff prachtig aan. Bluesklassieker ‘Mystery Train’ krijgt in een medley een spannende jazzvertolking.

Voor de liedjes van Graceland speelt de Zuid-Afrikaanse band mee. Het samenspel van de Zuid-Afrikaanse band met het Amerikaanse geluid van Paul Simon werkt goed. Nogmaals blijkt de tijdloosheid van de plaat. Vooral omdat er nog altijd mee gevarieerd kan worden. ‘Diamonds On The Soles Of Her Shoes’ klinkt bijvoorbeeld trager, maar daarom niet minder mooi. Integendeel.

The Concert In Hyde Park is voor elke liefhebber van Paul Simon een must have. Zowel in beeld als geluid is het een perfecte weergave van het complete oeuvre van Paul Simon. Bekende nummers krijgen een net iets andere vertolking en met enkele verrassingen valt er genoeg te ontdekken. Simon was destijds 71, maar laat horen nog altijd het vuur te hebben. Zijn passie werkt bovenal aanstekelijk tijdens het kijken naar de DVD.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Paul Simon Label:Legacy
Cover U2 - The Joshua Tree - 30 Years

U2 - The Joshua Tree - 30 YearsHet is alweer dertig jaar geleden dat het album The Joshua Tree van U2...

Bruce

Bruce Springsteen & The E Street Band - Hammersmith Odeon. London `75 Het allereerste concert dat Bruce Springsteen & The E Street Band in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT