RECENSIE: Mac DeMarco - This Old Dog

DeMarco
recensie cijfer 2017-07-28 Wat moet het heerlijk zijn om Mac DeMarco te zijn. De Canadees demonstreerde op voorgaande albums al zich niet echt druk te maken over wat er om hem heen gebeurde. Dat leverde twee prima albums op in wat slackerrock is gaan heten: korte nummers die opvallen door de lome zang en het laidback gitaarwerk. Op derde album This Old Dog blijven die kernelementen intact, maar voegt DeMarco er een licht elektronisch sausje aan toe.

Het blijkt een gouden greep te zijn. Door het toevoegen van een simpele, niet dwingende, electrobeat aan DeMarco’s soepele, soms zelfs speelse gitaarwerk komen dit soort stukken beter uit de verf dan op voorgaand werk. Het album wordt er op instrumentaal vlak ontzettend luchtig en mellow van, wat uitstekend past bij DeMarco’s luie zang. Knap is dat het hem praktisch overal lukt om de nummers desondanks interessant te houden: niet alleen doordat de nummers relatief kort zijn, maar ook omdat de plaat ondanks het voortkabbelende karakter van de nummers toch voldoende variatie weet te bieden om de aandacht niet te doen verslappen. Complimenten zijn er vooral voor het gitaarwerk: nergens ontzettend moeilijk, maar desondanks bijna overal in staat de aandacht er naar toe te trekken.

Ook opvallend is dat er op This Old Dog met ‘Moonlight On The River’ een nummer van zeven minuten staat, waar op zijn eerste twee platen nog rustig tien of elf nummers in een halfuur werden gepropt. Dat DeMarco het in dat nummer aandurft om bijna drie minuten uit te trekken voor een instrumentale outro die het hoogtepunt van de plaat vormt, geeft aan dat hij zich comfortabel voelt met zijn muziek. Ook op tekstueel vlak is het allemaal wat minder speels dan voorheen; hier en daar worden zelfs wat serieuzere onderwerpen aangesneden, zoals ouder worden en meer op je vader gaan lijken (‘My Old Man’).

Desondanks is This Old Dog geen vijfsterren plaat. Dat komt vooral doordat het een echt topnummer mist: het album haalt een constant hoog niveau, maar weet nergens echt door de bovengrens heen te breken. Ook slaan sommige nummers net iets te ver door in goede ideeën, zoals de zoetsappige zang in ‘One More Love Song’ of het eighties synthesizersausje in ‘On The Level’.

Het kan weinig kwaad, want This Old Dog is een uitstekende plaat geworden van een artiest die lekker in zijn vel zit en het daardoor aandurft om te vernieuwen zonder daarbij zijn roots te verloochenen. De combinatie van rustige electrobeat, simpel maar doeltreffend gitaarwerk en lome zang werkt fantastisch en maakt van This Old Dog een heerlijke zomerplaat.
Recensent:Bart Hovens Artiest:Mac DeMarco Label:Captured Tracks
Cover Various - American Epic - The Sessions

Various - American Epic - The SessionsDat Jack White een liefhebber is van oude blues muziek is bekend. De liefde...

Cover Moon Duo - Occult Architecture Vol. 2

Moon Duo - Occult Architecture Vol. 2 Het uit Portland, Oregon afkomstige Moon Duo bracht eerder dit jaar het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT