RECENSIE: The Chainsmokers - Memories... Do Not Open

Chainsmokers
recensie cijfer 2017-07-19 Je moet dit jaar op een andere planeet gewoond hebben wanneer je niets van The Chainsmokers hebt mee gekregen. Op allerlei manieren confronteerde het Amerikaanse duo de dancescene en de hitlijsten. Zelfs tijdens de Brit Awards (!?) in februari van dit jaar ontkwam men niet aan de kettingrokertjes. Fans van Coldplay kregen daar een door The Chainsmokers gepimpte ‘Something Just Like This’ voor de kiezen, of was het een overgebleven niemendalletje uit de pen van Chris Martin die hij beschikbaar stelde? Feit is dat beide partijen zeer content waren met de, lang geheim gehouden, samenwerking die voortvloeide uit een eerdere ontmoeting. Martin zou met de twee in de studio hebben afgesproken en nadat hij de mircofoon had ingeplugd, de track al freestylend hebben ingezongen. Het resultaat is in ieder geval succesvol gebleken. Het zegt iets over de spontane, of toch slim en doordachte werkwijze van de twee Amerikaanse hitmakers. Nog voordat het eerste album Memories… Do Not Open was uitgebracht hadden Andrew Taggart en Alex Pall met ‘Paris’ de eerste hit overigens al binnen. De bijdrage van Emily Warren was niet de eerste. Al eerder was zij, weliswaar op de achtergrond, succesvol als schrijfster en zangeres in producties van The Chainsmokers, die vervolgens in ieder interview haar naam noemden.

Zonder zich te richten op een bepaalde doelgroep maken zij een breed toegankelijke elektromix waarin diverse stijlen uit de dancesector naadloos in elkaar blijken te passen. Zware trage beats op ‘Bloodstream’ worden afgewisseld met luchtige uptempo pop zoals op ‘Break Up Every Night’. Het is werkelijk helemaal niets nieuws en wie er bij was tijdens de stadion-dubshow eerder dit jaar in AFAS Live zal onbewust vergelijkingen hebben gemaakt met iets meer baanbrekende collega’s als Skrillex en Flume, acts die eigenlijk niets anders doen, lees: veelvuldig schuldig maken aan schaamteloos jatwerk. Het grote verschil is dat zij wel vaker het avontuur opzoeken en een experiment nooit uit de weg zullen gaan. Iets wat hier nog wel eens gemist wordt.

De release van dit album komt ongetwijfeld voort uit commerciële belangen. The Chainsmokers is een hitmachine waar veel mensen een goedbelegde boterham van kunnen eten. Het zal de twee producers in ieder geval weinig interesseren. En ach… “Two million Chainsmokers-fans can’t be wrong.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:The Chainsmokers Label:Sony Music
Cover Thurston Moore - Rock N Roll Consciousness

Thurston Moore - Rock N Roll ConsciousnessDe naam Thurston Moore zal niet iedereen bekend in de oren klinken, maar...

Watts

Charlie Watts - Charlie Watts Meets The Danish Radio Big Band De basis voor Charlie Watts meets the Danish Radio Big Band , een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT