RECENSIE: The Courtneys - II

Courtneys
recensie cijfer 2017-03-22 The Courtneys is een meidentrio uit Vancouver, Canada. Het trio bestaat uit leadzangeres Jen Twynn Payne die ook achter de drumkit plaatsneemt, Courtney Garvin (artiestennaam Courtney Loove) op gitaar en backing vocals en Sydney Koke op basgitaar en backing vocals. De jongedames maken fuzzy, indiepopsongs met een hoorbare voorliefde voor de (vooral) Britse shoegazesound uit de jaren ’80 en ’90. Op hun nieuwste CD staan tien van zulke liedjes.

Het trio debuteerde in 2013 met de titelloze plaat Courtneys. Zoals de titel van de nieuwe plaat al doet vermoeden, is II het tweede album. De CD wordt uitgebracht op het Nieuw-Zeelandse Flying Nun Records, thuishaven van o.a. The Chills en Deerhoof. Dat Flying Nun Records de plaat uitbrengt is bijzonder, want The Courtneys is daarmee de eerste niet Nieuw-Zeelandse act op het label. Een prestatie van formaat. II is opgenomen in The Noise Floor Recording Studio in Ladysmith op Vancouver Island.

De CD opent met ‘Silver Velvet’. Hierin worden de beperkingen van een lange afstandsrelatie bezongen: een uptempo popsong met een steady beat en een stuwende baspartij. ‘Minnesota’ gaat over een verbroken liefde: ”I never wanted you to go, but you had to”. Prijsnummer van de plaat is het opgewekte ‘Tour’.

Na veelvoudige beluistering moet toch de conclusie worden getrokken dat de plaat lijdt aan eenvormigheid. De liedjes zijn één voor één sterk genoeg om op zichzelf te staan, maar na tien songs bestaat toch de behoefte aan variatie, een catchy hook of een verrassende wending. Waar een genregenoot als Bleached op hun vorig jaar op Festivalinfo besproken CD Welcome The Worms grossierde in puntige popsongs met een hoge meezingfactor, blijven de nummers van The Courtneys teveel doorkabbelen in dezelfde cadans en worden te vaak dezelfde zanglijnen gebruikt. Als de dames op hun volgende plaat iets avontuurlijker te werk gaan, dan moet dat een prima album opleveren. Ondanks het gebrek aan variatie blijft de lo-fi sound van de band wel prettig in het gehoor liggen. Daar ligt het dus niet aan. Werk aan de winkel dus. Maar eerst nog even optreden op de festivals London Calling en Best Kept Secret en in Vera Groningen.
Recensent:Bart Slaats Artiest:The Courtneys Label:Flying Nun Records
Cover Sinkane - Life & Livin' It

Sinkane - Life & Livin' It Sinkane is de artiestennaam van de Brits/Sudanese muzikant Ahmed Gallab....

Cover Dear Reader - Day Fever

Dear Reader - Day Fever Dear Reader is sinds het vertrek van medeoprichter Darryl Torr een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT