RECENSIE: Stephen Fearing - Every Soul`s A Sailor

Fearing
recensie cijfer 2017-02-23 Stephen Fearing is de definitie van een ‘old-school’ rootsrockmuzikant. De Canadese muzikant toert zich al zijn hele leven het leplazarus, heeft zowel solo als met verschillende bands en projecten al meer dan twintig albums achter zijn naam staan en is ondanks het ouder worden, trouwen en kinderen krijgen nog lang niet klaar met toeren. Muzikanten als Fearing worden vaak alleen maar beter met de leeftijd en gelukkig bewijst hij op Every Soul’s A Sailor dat hij hierop geen uitzondering is. Fearing is met recht een “gentleman singer-songwriter”, die met een glimlach en een knipoog door zijn repertoire wandelt zonder ook maar een kleine steek te laten vallen.

Fearing heeft de gave om muziek te maken die voor elke gelegenheid te gebruiken is. Zijn honingzoete stem glijdt als vanzelf tussen de noten die van zijn subtiele ‘fingerpicking’ gitaarspel afkomen. Hij brengt genoeg wijsheid en vernuft in zijn teksten aan om in hoge mate te boeien mocht je ze die aandacht willen geven maar ze dringen niet zoveel aan dat daar een noodzaak toe is. De Canadese muzikant doet denken aan bands als Dire Straits en Steely Dan, bands met een uitermate ‘smooth’ geluid. Fearing kan echter ook de elektrische gitaar inpluggen als de muziek daarom vraagt. Op ‘Blowhard Nation’ doet hij een oproep tot de terugkeer van fatsoen in de internationale politiek met een schwung die van een potentieel gewichtig onderwerp een luchtig en swingend nummer maakt. Over het algemeen kiest hij echter voor liefdevolle akoestische nummers over het toeren, het opvoeden en het liefhebben van de belangrijke mensen in zijn leven. Klassiek singer-songwriter materiaal, maar hierdoor ook tijdloos.

Every Soul’s A Sailor past zich aan aan de luisteraar, iedereen kan erin horen wat ze willen horen. Dit kan zowel worden opgevat als een goede en als een slechte eigenschap, maar als je Middle-of-the-road doet met het enthousiasme en het vernuft van Spearing is hier helemaal niks mis mee. Dit album is net als een goeie dag lentedag: Niet te warm, niet te koud, maar precies goed.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Stephen Fearing Label:Lucky Dice Music
Cover Dan Tuffy - Songs From Dan

Dan Tuffy - Songs From DanHet mooie aan mensen met passie, is dat ze het woord “opgeven” eigenlijk niet...

Cover Public Service Broadcasting - Live At Brixton

Public Service Broadcasting - Live At Brixton Public Service Broadcasting is de Engelse uitdrukking van wat bij ons...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT