RECENSIE: Royal Jake - Retaliate The Answer

Royal Jake
recensie cijfer 2017-02-01 Een fanatiek drietal uit België dat gezamenlijk heel wat herrie weet te produceren. Enkel hardcore is niet genoeg, enkel metal spelen ook niet en zelfs de combinatie in de vorm van metalcore is niet genoeg. We hebben het hier over Royal Jake, een formatie die zich het beste laat omschrijven als een kruisbestuiving tussen de drie eerdergenoemde genres. Een omschrijving die er op duidt dat ze dus een flinke bak herrie maken, dat je niet zo maar aan zult zetten op een zondagmiddag als je de schoonfamilie over de vloer hebt. In 2012 werd de ‘Triple Crown Demo’ uitgebracht waarop nog een dikke groove metalband te horen was, waarna de zogenaamde evolutie plaats vond met het in eigen beheer uit gebrachte Tenacity. De mannen zijn nu wederom terug met een nieuwe EP genaamd Retaliate – The Answer, eveneens in eigen beheer.

De instelling van de mannen is behoorlijk DIY. Niet bang om de dingen zelf aan te pakken of om voor een felbegeerd plaatsje op Wacken Open Air te strijden met andere Belgische bands. Ze zijn ambitieus, en weten met hun minimale aantal muzikanten een stevige muur aan geluid neer te zetten. Dat compliment mogen ze in ieder geval al in de zak steken. Anderzijds zijn de inspiratiebronnen en invloeden overduidelijk hoorbaar en komt het geluid niet bepaald do it yourself over. In zijn geheel voegt het niets toe aan het scala aan bands dat er door de jaren heen hun best voor doet om in de voetsporen van At The Gates of As I Lay Dying te treden.

Ze maken gebruik van de alom bekende breakdowns, de grommende en blaffende vocalen ontbreken ook niet en met de toevoeging van snellere en melodieuzere gitaarriffs mogen ze zich ook onder het kopje ‘metal’ scharen. Noem het een kruisbestuiving, in de blender gooien van stijlen, een explosieve mix, maar op het einde van de dag hebben we hier te maken met een lekker ordinaire en vuige pot metalcore, zoals de eerdergenoemde bands die ook produceerden.

De EP telt, als je de intro meerekent, zes tracks. Vanaf het begin tot het einde is de missie niets anders dan gas geven, keihard beuken en zo agressief mogelijk klinken. Helaas is het zoeken naar diversiteit op de plaat. Veel riffs en screams worden herhaaldelijk benut, en zelfs de screams van gastvocalisten brengen weinig in de pot. Als er ruimte gemaakt wordt voor melodie zoals op ‘Cassandra Complex’ of ‘NGB’, slaat het de plank een beetje mis, omdat de dimensie van een vollere bandbezetting mist. Al met al weet Royal Jake precies hoe de vork in de metalcore steel steekt en laten ze horen ambitieus te zijn, maar ze slagen er met Retaliate – The Answer niet in om echt iets nieuws toe te voegen aan een genre dat tegenwoordig al overspoelt is met veel van hetzelfde.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Royal Jake Label:Eigen Beheer
Cover Rivers - Both Of Your Wings

Rivers - Both Of Your Wings Rivers is een zevenkoppige formatie uit Amsterdam. Het zevental bestaat...

Cover Symphonity - King Of Persia

Symphonity - King Of Persia Ondergetekende was Symphonity al lang vergeten totdat King Of Persia op...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT