RECENSIE: Soft Hair - Soft Hair

Soft Hair
recensie cijfer 2017-01-27 Connan Mockasin en Sam Dust (bekend van LA Priest en Late of the Pier) vormen samen het duo Soft Hair. De Nieuw-Zeelander en Engelsman hebben de handen ineen geslagen nadat Mockasin mee tourde met Late of the Pier in 2009. Het heeft vijf jaar geduurd voordat dit debuut klaar was. Mockasin maakte in die tijd ook zelf nog twee albums, terwijl Dust ondertussen naar Azië, Afrika, Europa en andere plekken reisde. Op die reizen experimenteerde Dust met het maken van zijn eigen instrumenten. Hij bracht in 2015 ook nog als LA Priest zijn solodebuut uit. Twee bezige bijtjes dus. Het is dus niet gek dat deze plaat – die ze naar zichzelf vernoemde – is geschreven en opgenomen op allerlei verschillende locaties. Daarnaast probeerden het tweetal ook nog eens opnamemethodes die ze zelf nog nooit eerder hadden gebruikt.

Soft Hair is qua speelduur en nummers een compact album: net iets langer dan een half uur en slechts acht tracks. Toch is het qua geluid allesbehalve compact. Het is meteen duidelijk dat de aanpak van opnemen en de liefde voor experiment zijn vruchten afwerpt. Het album klinkt alsof het van een andere planeet komt. Met vreemde stemmen en funky beats weten Mockasin en Dust een heerlijk geheel te creëren dat begint bij het beheerste ‘Relaxed Lizard’. Het energieniveau blijft aanzienlijk laag, maar doordat er zoveel te horen is gaat het nooit vervelen. Het psychedelische karakter van Soft Hair is ook terug te voeren naar het geluid van Late of the Pier, maar wordt hier met minder venijn toegepast.

Eigenlijk is het jammer dat dit album maar zo kort duurt. Prijsnummers ‘In Love’ en ‘Alive Without Medicine’ doen je naar nog veel meer verlangen. Hier – en eigenlijk op elk nummer – laat het duo horen hoe sterk hun muzikale collages zijn. De twee heren nemen je gegarandeerd mee naar een andere planeet, waar het heerlijk vertoeven is. Die planeet heet Soft Hair.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Soft Hair Label:V2 Records
Cover Kate Tempest - Let Them Eat Chaos

Kate Tempest - Let Them Eat Chaos Kate Tempest (echte naam: Kate Esther Calvert) is pas 31 jaar, maar toch is...

Cover The Anchoress - Confessions Of A Romance Novelsist

The Anchoress - Confessions Of A Romance Novelsist Catherine Anne Davies, met artiestennaam The Anchoress , is in Nederland nog...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT