RECENSIE: King of the World - Cincinnati

KOW
recensie cijfer 2016-12-23 ”Blues is een zwaar ondergewaardeerd genre in Nederland”, aldus een besnorde voetbalanalist die er zowat zijn levensmissie van heeft gemaakt de blues de aandacht te geven die het verdient. Er zit een absolute kern van waarheid in deze stelling. Ons land herbergt een grote traditie, neem alleen al de legendarische Cuby + The Blizzards, en kent momenteel minstens zo veel bluestalent. Eén van de lijstaanvoerders van de Nederlandse blues is de band King Of The World, opgericht in 2012 en inmiddels bezitter van talrijke prijzen. Hun studioalbums en liveplaat werden tot dusverre enthousiast onthaalt, wat ze eminente plekken op festivals als North Sea Jazz heeft opgeleverd. Voor studioalbum nummer drie vlogen de heren de Atlantische Oceaan over, om hun songs zo dicht mogelijk bij de bakermat van de rootsmuziek op te nemen. De titel, Cincinnati, is dan ook een verwijzing naar de opnameplek.

Het meest opvallende geluid op Cincinnati is de toevoeging van een blazerssectie en achtergrondzangeressen. En bij opener ‘Voodoo’ wordt direct duidelijk dat deze toevoeging het geheel rijker en soulvoller maakt, zonder daarbij de touch met de blues te verliezen. ‘Same Old Trouble’ is vervolgens een heerlijke bluesstamper met het genre’s favoriete thema. ”Another woman, same old trouble.” Bij track nummer drie wordt de veelzijdigheid van King Of The World in de etalage gezet. ‘Murder In The First Degree’ is hoekig, aanstekelijk en bijzonder funky. De band zoekt met andere woorden voortdurend naar de grenzen van de rhythm & blues en rootsmuziek en weet zich prima binnen deze kaders te bewegen. Opvallend is daarbij ook de keuze voor ‘Life In The Fast Lane’, een cover van countryrock-pioniers The Eagles. Een moedige poging die voortreffelijk uitpakt.

Wat absoluut niet onopgemerkt moet blijven is ‘Hurt So Bad’, waarin zanger Ruud Weber vocaal heerlijk duelleert met zangeres Cheryl Renee, geboren en getogen in, hoe kan het ook anders, Cincinnati. Het is één van de interessante toevoegingen aan de plaat die het geheel voorziet van een hoge luistervriendelijkheid. King Of The World heeft met Cincinnati zonder twijfel hun beste studioalbum tot dusver afgeleverd. Niet per se grensverleggend, maar muzikaal van internationale allure waarmee ze hun prijzenkast ongetwijfeld nog verder zullen aanvullen.
Recensent:Doron Ketelaars Artiest:King of the World Label:Bertus
BOF

Band of Friends - Repeat After MeHet afgelopen najaar verscheen Repeat After Me , het eerste volwaardige...

Cover I Wear* Experiment - Patience

I Wear* Experiment - Patience In thuisland Estland werd dit trio afgelopen zomer verkozen als een van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT