RECENSIE: Stephen Marley - Revelation Pt. II: The Fruit Of Life

Stephen Marley
recensie cijfer 2016-09-09 Stephen Marley is één van de belangrijkste leden van de Marley familie. Afwisselend als solomuzikant, producer en onderdeel van de band van broer Ziggy Marley sleepte Stephen al zes Grammy’s binnen. In 2011 leverde hij een ijzersterk soloalbum af. Revelation Pt. II; The Fruit Of Life is het vervolg op deze. De ingezette lijn waarop reggae en hiphop gecombineerd worden gaat verder op dit vervolg.

De gastenlijst is daarbij imposant. Belangrijke reggae artiesten zoals Capleton, Damian Marley en Konshens komen langs. Maar ook hiphopmastodonten zoals Pitbull, Busta Rhymes en Black Thought. Het resultaat is een cd waarmee Stephen Marley een meer poppy geluid lijkt te forceren. Dat gaat enkele keren goed, maar mislukt ook verscheidene malen. Stephen experimenteert bijvoorbeeld met het gebruik van autotune. De bewerkte vocalen passen niet bij de authentieke muziek van de Marley telg. De bijdrages van de rappers zijn ook niet altijd goed gekozen. ‘The Lion Roar’ is een emotioneel en sterk reggaenummer. Het samenspel tussen Stephen en broer Ky-Mani is een genot om naar te luisteren. De bijdrage van Rick Ross is echter volkomen misplaatst. De lage, rauwe stem van de rapper die rapt over Rolls Royces en het dealen van drugs sluit niet aan op het nummer. Het is tevens onbegrijpelijk waarom Stephen Marley in andere nummers onder andere DJ Khaled en Pitbull hun kunstje laat doen op deze plaat.

Enkele momenten komt de mix ook verrassend goed tot haar recht. Waka Flocka Flame lijkt op het eerste gezicht geen rapper die past binnen de relaxte Jamaicaanse sferen. Met een beat die het midden houdt tussen dancehall, dub en trap gaan zijn raps heel goed samen met de vocalen van Stephen Marley. Waka Flocka rapt wat trager en Stephen Marley beweegt in de richting van trap. Het blijkt goed te kunnen.

Tragisch genoeg zijn de echte hoogtepunten van Revelation Pt. II de momenten waarop de reggae de boventoon voert. ‘Ghetto Boy’ en ‘Rock Stone’ kennen bijdragen van traditionele reggae artiesten. Hier bewijst Stephen Marley zijn kracht als zanger en producer. Beide nummers zijn energiek in de beste dancehall traditie, maar klinken lekker door de goede refreinen van Stephen Marley. Het is jammer dat de rest van de cd zich niet meer in deze richting bewogen heeft.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Stephen Marley Label:Ghetto Youths International
Cover Mumford and Sons - Johannesburg

Mumford and Sons - Johannesburg Mumford And Sons , bekend van geweldige stadion vullende hits deden het...

Levees

Breaking Levees - Doctor`s Dream Hoewel de opnamen al lange tijd op de plank lagen hebben de jongens van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT