RECENSIE: The Reverend Shawn Amos - The Reverend Shawn Amos Loves You

Amos
recensie cijfer 2016-06-23 Meer dan eens hoor je mensen zeggen blues is dood. Als je eens goed je oor te luister legt, blijkt deze stelling totaal niet te kloppen. Kijk alleen al naar de laatste editie van Pinkpop waar artiesten als Gary Clark Jr., Imelda May en Vintage Trouble een goede indruk achterlaten en zeker in het geval van de laatstgenoemde zelfs tot de beste acts van het festival behoren. Ok, de puristen gaan dan natuurlijk roepen dat dit geen blues is, maar je hoort aan alles dat blues de basis vormt. En is dat stiekem eigenlijk ook niet het leukste? Wanneer blues wordt vermengd met een vleugje soul, country of een ander gerelateerd genre. Als je daar net als ondergetekende ja op kunt antwoorden, dan is het vijfde album van The Reverend Shawn Amos verplichte kost.

Op The Reverend Shawn Amos Loves You vermengt Amos zo`n beetje alles wat maar een beetje tegen blues aan kan schuren met elkaar. En dat doet hij niet alleen. Op opener ‘Days Of Depression’ ondersteunen The Blind Boys Of Alabama Amos in zijn hunkering naar wat druk van de ketel. Het zal niet verbazen dat het tempo bij deze blues laag ligt. Lekker stapvoets. De vlam slaat erna flink in de pan met de uptempo soulkraker ‘Brand New Man’, waar de blazers de sfeer bepalen. Diezelfde blazers zijn ook op het rustigere ‘Boogie’ actief, al steelt vooral de harmonicasolo de show. Ook op de venijnige Chicago blues van ´You’re Gonna Miss Me (When I Get Home)’ mag de harmonicasolo er zijn, al zijn het de beleving waarmee Amos zijn teksten de speakers uitspuugt en het totale bandgeluid die het een zeer overtuigende track maken. Dit geldt ook voor ‘Will You Be Mine’. Er wordt weer stevig geleund op een stevige ondergrond van bluesgitaren en de blazerssectie geeft met zijn grommende klanken weer een lekkere soulrandje mee. Een ander hoogtepunt is ‘Hollywood Blues’ die mede door de heerlijke saxofoonsolo`s aanvoelt als de openings- of eindtune van een Amerikaanse late night show.

De kracht van het album zit hem niet alleen in de twaalf sterke songs, de prettige mengeling van stijlen, maar ook in de ijzersterke band die Shawn Amos begeleidt. De blazerssectie inclusief producer Mindi Abair, die niet alleen scheurende solo`s laat horen, maar ook voor body zorgt. De gitaarriffs die Chris “Doctor” Roberts zo strak speelt dat het als een perfect geoliede machine klinkt. Of toetsenist Anthony Marinelli die op Wurlitzer, Rhodes, B3 en piano vaak voor een speelse twist zorgt. Al is hij op de schitterende afsluiter ´The Last Day I’m Loving You’ juist degene die voor een stemmige basis zorgt op deze ingetogen gospel. Dit alles vormt het sterke fundament waarop The Reverend zijn liefde mag verkondigen. Of zoals hij zelf zegt; ”We`re gonna chase hate with love”. Daar slaagt hij op The Reverend Shawn Amos Loves You op overtuigende wijze in.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:The Reverend Shawn Amos Label:Sonic Rendezvous
FEBO

Orgaanklap - Panic! At The FEBOVoor wie nog nooit van Orgaanklap gehoord heeft is dit wellicht een zeer...

Cover Irradiance - Dissidence

Irradiance - Dissidence Je staat in je favoriete platenzaak in de hardrock- en metalbakken te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT