RECENSIE: Luther Dickinson - Blues &Ballads

Dickinson
recensie cijfer 2016-04-21 Luther Dickinson is vooral bekend als gitarist van de blues- en rock ’n rollband The North Mississippi Allstars. Daarnaast speelt hij nog in verschillende andere bands en met uiteenlopende artiesten. Tussendoor heeft de gitarist soms tijd voor een soloproject. Blues & Ballads (A Folksinger’s Songbook) Vol. 1 & II is zijn derde soloalbum. Het idee voor dit project werd geboren toen Luther samen met Mavis Staples in de studio aan het werk was. De gospelzangeres had het verzoek om het nummer ‘Ain’t No Grave’ van Luther op te nemen. Dit vormde de start voor een volledige plaat. In het kalme nummer is het echter vooral Luther Dickinson die zingt, Mavis Staples kabbelt met haar mooie gospelstem net achter Luther aan. Het resultaat is prachtig en doet denken aan het beste werk van Pops Staples.

Niet alleen tijdens de kalme momenten laat Luther horen een begenadigd artiest te zijn. ‘Bang Bang Lulu’ kent het heerlijke rauwe gevoel dat ook The North Mississippi Allstars zo sterk maakt. Het refrein vraagt erom om meegeschreeuwt te worden. In combinatie met een honkytonk piano en een slidegitaar heeft het geheel een aangenaam kroeggevoel. Tijdens ‘Ol ‘Cannonball’ laat Dickinson zich weer van een andere kant horen. Het lijkt alsof je Steve Earle aan het werk hoort. Met ‘Mayor Langford Birmingham Blues’ voert de muzikant je terug naar de begindagen van de blues. Het nummer heeft een heerlijk deltabluesritme en is aangevuld met een viool.

Luther Dickinson heeft altijd gedaan wat hij prettig vond. Dat levert een carrière op waarbij hij jarenlang met The Black Crowes speelde, met The North Mississippi Allstars op Pinkpop stond en met de meest uiteenlopende artiesten in de studio speelde. Dankzij Mavis Staples hebben we nu een nieuwe prachtige plaat van Luther Dickinson. Het dubbelalbum Blues & Ballads (A Folksinger’s Songbook) Vol. 1 & II is namelijk een zeer geslaagd project. De Amerikaanse muzikant levert een akoestisch en openhartig werk af. De blues en country zijn allen kalm, maar hebben toch een scherp randje. Dat maakt de plaat lekker voor de achtergrond, maar de swing van Dickinson krijgt je na afloop van deze 21 nummers toch aan het dansen.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Luther Dickinson Label:New West Records
Cover Matt Anderson - Honest Man

Matt Andersen - Honest ManJe zou de Canadese singer-songwriter Matt Andersen kunnen kennen van één van...

Cover The Bonnevilles - Arrow Pierce My heart

The Bonnevilles - Arrow Pierce My Heart Dat je als tweetal zonder problemen een rockband overeind kunt houden,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT