RECENSIE: Theo Sieben - Delphinidin

Sieben
recensie cijfer 2016-03-17 Theo Sieben is, onder andere, bekend als gitarist van bands als Bertolf en Paulusma, maar schrijft en zingt ook zijn eigen nummers. Inmiddels is deze Amsterdammer van Brabantse herkomst toe aan zijn derde soloalbum: Delphinidin. Theo Sieben maakt rootsmuziek en klinkt als een geboren Amerikaan. Zijn countryblues vulde zijn eerste twee albums al en op Delphinidin is dit niet anders. Dit nieuwste album ligt wat minder gemakkelijk in het oor dan de eerste twee platen. De melodielijnen laten zich op het eerste gezicht niet gemakkelijk begrijpen en hierdoor voelen ze soms zelfs onlogisch, maar na enkele luisterbeurten versoepelt de muziek en komt er een interessant en muzikaal album naar voren.

De cd opent met een prachtig instrumentaal intro dat, zeer toepasselijk, ‘Intro’ wordt genoemd. Het is goed te horen dat Theo Sieben een klassieke gitaarachtergrond heeft. Met een ontspannen akoestische melodie wordt de luisteraar rustig voorbereid op het roots- en bluesgeweld dat gaat komen. Het tweede nummer is tevens de eerste single van de plaat. ‘Delphinidin (She Loves 13's)’ is met recht de eerste single geworden. Het is een sterk en pakkend nummer waarin Theo Sieben blues en pop met elkaar verweven heeft. ‘Delphinidin (She Loves 13's)’ heeft dezelfde sombere zondagochtendsfeer als de Belgische band Absynthe Minded heeft.

In het daarop volgende ‘Get Yer Ticket’ trekt Theo Sieben verder het Amerikaanse muziekkale erfgoed in. ‘Get Yer Ticket’ is een echt bluesnummer dat simpel begint, uitmondt in een meezingbaar refrein met koor en vervolgens als een stoomtrein verder rijdt met als eindpunt een kort, maar zeer fijne gitaarsolo. De ‘Bumpy Road Blues’ laat een goede countryblues horen, maar dan met een flinke slag vrolijkheid er overheen. Het is lastig om niet mee te gaan zingen met het lekker lopende refrein. De tegenhanger van deze vrolijke blues is ‘(My Personal) Immigration Blues’, een prachtig gevoelig nummer waarin Theo met breekbare stem zijn luisteraar laat meeleven.

Delphinidin heeft misschien meerdere luisterbeurten nodig, sommige nummers laten zich niet in één keer vangen. Deze inzet is de moeite waard. Uiteindelijk vormt zich een heel mooi album waarop Theo Sieben met zowel gevoelige en vrolijke nummers laat horen wat hij in huis heeft.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Theo Sieben Label:Sonic Rendezvous
Leelah

Leif de Leeuw Band - LeelahHet is triest dat het 17-jarige transgendermeisje Leelah Alcorn pas na haar...

Cover Claudia de Breij - Alles Is Goed

Claudia de Breij - Alles Is Goed Claudia de Breij is bij het grote publiek vooral bekend als cabaretier en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT