RECENSIE: The Mighty Ya-Ya - Magnum Sonus

YAYA
recensie cijfer 2016-03-02 Nederland heeft op rockgebied de laatste jaren weinig te klagen. Bands als DeWolff, Birth of Joy en Navarone houden de onvervalste rock van weleer meer dan levendig. En dat is zondermeer een goede zaak in een wereld waarin de invloed van de elektronica nog steeds groeiende is. Sinds 2012 kunnen we voorzichtig een nieuwe naam aan eerdergenoemd rijtje toevoegen. Het is het jaar waarin The Mighty Ya-Ya haar naamloze debuutalbum op de markt bracht. Spin in het web is Louis van Empel (ook wel bekend als Little Louis), een doorgewinterde zanger/gitarist met een voorliefde voor de blues. Het over het algemeen goed ontvangen debuut kent nu een opvolger met het album Magnum Sonus, waarin direct opvalt dat de band uit Eindhoven niet verlegen is en er qua sound nog een stevig schepje bovenop te doen. Vinden we niet erg, is het snelle oordeel.

Magnum Sonus schiet na een fuzzy intro uitstekend uit de startblokken met ‘Something Real’. Prima gitaarriff, lekkere melodie en goede vocals. Meer dan dat heeft een rockliefhebber soms niet nodig. Er wordt vervolgens met ‘Come On’ een versnelling teruggeschakeld, waarmee de band direct duidelijk maakt dat The Mighty Ya-Ya niet zomaar in een hokje te plaatsen valt. ‘Come On’ is een krachtige, groots klinkende en meeslepende stonerrocktrack die dit viertal ook live moeiteloos overeind zal houden. Wat opvalt is dat de band het niet schuwt te experimenteren met opmerkelijke songconstructies. Soms pakt dat goed uit, zoals met ‘Give It To Me’, en een enkele keer wekt het de indruk dat er iets te veel aan gesleuteld is, bijvoorbeeld met ‘Razzmatazz’. Het liefst horen we de band dan ook eenvoudigweg de bluesrockkraan volledig opendraaien in nummers als ‘Tell It Like It Is’ en ‘Your Dog No More’.

Hoewel het niveau en de aanstekelijkheid van de eerste paar nummers gaandeweg het album niet meer bereikt wordt, mogen we bij Magnum Sonus zondermeer spreken van een prima rockplaat. Een dikke voldoende, zogezegd. Gordels vast, volumeknop op tien en de stoomwals aan. Het zal ongetwijfeld het devies worden wanneer The Mighty Ya-Ya ten strijde zal trekken met dit kersverse wapenfeit. De kans is daarom ook groot dat de band er het komende jaar vele zieltjes bij gaat winnen.
Recensent:Doron Ketelaars Artiest:The Mighty Ya-Ya Label:Sonic Rendezvous
Cover Mala Vita - So Far So Good

Mala Vita - So Far So GoodNa een gat van ongeveer zeven jaar is Mala Vita terug. Het vierde album So...

Cover The Jaydees - Work With What We`ve Got

The Jaydees - Work With What We`ve Got Piepjong zijn ze al lang niet meer, de The Jaydees . Zou de titel, Work...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT